Ja sam Kira i bavim se uspešno godinama energetskim lečenjima. Možete me kontaktirati na e-mail: kirazdravlje@gmail.com.

Sadržaj ovog bloga je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Zabranjeno je kopiranje sadržaja sa ovog bloga na druge on line lokacije, kao i bilo koja dalja distribucija i prerada tekstova. Autor jedino dozvoljava postavljanje linka. Kršenjem gore pomenutih pravila stiče se uslov za pokretanje krivičnog postupka. COPYRIGHT ©KIRA 2010 - 2022 ALL RIGHTS RESERVED

Tuesday, March 29, 2016

Hrana koja zarađuje milione - funkcionalna hrana


Ovde možete pogledati kako je zbog zarade, naravno, voćni jogurt proglašen zdravom hranom, i kako su se kroz decenije menjale marketinške kampanje.
Voćni jogurt nije zdrava hrana, kao što nije ni soja, niti išta od soje. I kao što ni zdrava hrana nisu raznorazne biljne imitacije mesa, ili keks u rinfuzi spakovan u kutije sa oznakama da je u pitanju musli ili neka kobajagi zdrava kaša.
Što nije prirodno, što se u takvom obliku ne javlja u prirodi - nemojte to jesti, jer nije zdravo.

Da valja kombinacija voće plus jogurt to bi krave već odavno same počele da prave. Ali ne valja. Jogurtne bakterije unište komponente u voću, a voće zauzvrat šećerom ubogalji jogurt.
Hoćete voće i jogurt? Nije problem. Pojedite voće, pa par sati kasnije popijte jogurt i problem je rešen.
Ali pre toga pogledajte kako se zarađuje novac na ljudskom neznanju.





Informacije u vezi mojih usluga lečenja i zakazivanja termina možete pogledati na KONTAKT strani


Sadržaj ovog bloga je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima.
Zabranjeno je kopiranje sadržaja sa ovog bloga na druge on line lokacije, kao i bilo koja dalja distribucija i prerada tekstova.
Autor jedino dozvoljava postavljanje linka.
Kršenjem gore pomenutih pravila stiče se uslov za pokretanje krivičnog postupka.
COPYRIGHT ©KIRA 2010 - 2016 ALL RIGHTS RESERVED


Saturday, March 19, 2016

Osnove herbalizma - tinkture 2


U prethodnom tekstu OVDE naučili smo neke osnove pravljenja tintura.
I nemojte zaboraviti da će vam u početku biti potrebno i oko godinu dana da pronađete određenu željenu biljku (naravno ako raste u vašim krajevima). Zato ih možete slobodno nabavljati u biljnoj apoteci ili sistemom razmene dolaziti do njih.
Isto tako, nije problem ako ih napravite u "ogromnoj" količini, jer tinkture mogu da potraju i do stotinu godina, ako se čuvaju na tamnom i hladnom mestu.

Pa hajde da vidimo nekoliko tinktura i čemu služe.

Tinktura od kantariona

Priprema ide tako što napunite teglu (ne pretrpavajte) svežim cvetovima i lišćem.
Čak sam i u Beogradu videla da prošle sezone po pijacama prodaju bukete svežeg kantariona. Kada je vreme potrčite i kupite, ako nemate gde da naberete ili niste sigurni šta berete. Ovo što sam videla da se prodaje po pijačnim ulazima izgleda jako dobro.

Zatim uspete do vrha tegle alkohol, dobro zatvorite i obeležite (nalepnica gde piše šta je u tegli i datum zatvaranja). I onda gledate kako se pretvara u jako crveno.

Ova tinktura je spremna za 6 nedelja i koristi se za olakšavanje bolova, eliminisanje mišićnih grčeva i protiv virusa.

Tinktura od srdačice

U kasno leto ili ranu jesen uberite cvetne vrhove srdačice. Mora sveže, ne vredi suvo.
I važi sve kao i za prethodni recept.

Ova tinktura olakšava menstrualne grčeve, promene raspoloženja, stres i poremećen srčani ritam, kao i za razbijanje krvnih ugrušaka (samo je tu bitno doziranje).

Tinktura od pelina

Uzberite listove pelina u kasno leto ili ranu jesen kada su sasvim zreli. Što se pripreme tiče isto je kao u prethodnim primerima.

I ova tinktura služi protiv parazita i kao pomoć u slučaju trovanja hranom.

Tinktura od hajdučke trave

Uzberite cvetne vrhove u doba cvetanja, i to samo bele vrhove. Sve ostalo što se tiče pripreme je kao u prethodnim primerima.
A ova tinktura služi i spolja i unutra, odbija insekte, par kapi na četkici za zube je odlično za zube i desni, u raspršivaču idealno protiv akni ili osipa.


Dvostruke i trostruke tinkture, ako već niste čuli za njih se prave na isti način na koji se pravi obična tinktura, zatim se ovaj menstrum odlije i polije po novoj turi svežih biljaka (ista vrsta je u pitanju). Šest nedelja kasnije ponovo se procedi (sada je to dvostruka tinktura) i sipa preko treće ture svežih biljaka (ista vrsta). I konačno još šest nedelja kasnije imate trostruku tinkturu sa trostrukim dejstvom. I u slučaju matičnjaka koji je uzet sa polja taman pred cvetanje - ovo radi kao grom.


Što se tiče otrova u biljkama, treba da znate da postoje 4 vrste otrovnih komponenti: alkaloidi, glikozidi, eterična (esencijalna) ulja i smola. Prve tri vrste ćete skoro uvek lako izdvojiti u tinkture, ali sa smolama može da se javi problem, zato što su hidrofobne ("plaše" se vode). I za ovu svrhu se koristi čistiji (jači) alkohol. A napr. ovo može da se radi sa smolom bora, raznim pupoljcima ili cvetovima nevena.

Uzimanje i doziranje tinktura


Čest je običaj da ljudi stavljaju tinkture pod jezik. I kome je to u redu neka nastavi u istom stilu. Meni, pošto mi nije u cilju da oštetim tkivo sopstvenog tela, na pamet ne pada da to radim. I zato rastvaram tinkturu u malo vode, čaja ili biljnog eliksira.

I evo par recepata za biljno lečenje tinkturama za odrasle osobe:
(i kada spominjem vrstu biljke tada mislim na njenu tinkturu, da ne bih svake tri reči morala da pišem tinkturu, tinkturu, pa tinkturu...)

Gorušica: 5-10 kapi korena maslačka ili lista pelina na svakih deset minuta do prestanka simptoma. Ko je sklon ovom poremećaju može da koristi tu dozu korena maslačka pre svakog obroka.

Bakterijske infekcije (koje uključuju i opekotine, potkožne čireve, ujede insekata, zmija i paukova): 30-50 kapi ehinacee ili hajdučke trave do 5 puta na dan. Za teže infekcije ide jedna otrovnija tinktura, ali da bih ja noću mirno spavala - za takve situacije izvol'te kod lekara.

Prehlade: za prevenciju hajdučka trava 5-10 kapi dnevno, a za već započet proces puna pipeta na svaka 3-4 sata.

Menstrualni grčevi: 10 kapi srdačice na svakih 20 minuta dok ne prestane. A mudre žene je koriste kao tonik 10 kapi dnevno nedelju dana pre menstruacije.

Grčevi i bolovi u mišićima: 25 kapi kantariona svakih 25-30 minuta do god je potrebno.


Grčevi i bolovi u stomaku: 5-10 kapi pelina, jedna doza (verujte mi).


Proliv: 3 kapi pelina na svakih sat vremena sledećih četiri sata.

Nedostatak energije: 10 kapi maslačka ili ženšena ujutru.

Groznica: 1 kap ehinacee na svakih 1kg telesne mase, prvo se uzima na svakih dva sata i smanjuje kako se simptomi povlače. Ili puna pipeta hajdučke trave na svaka četiri sata.

Glavobolja: 25 kapi kantariona na svakih 10-15 minuta u sledeća dva sata.


Visok pritisak: 25 kapi srdačice ili ženšena 2-4 puta na dan.

Valunzi ili vrući talasi u menopauzi: 20-30 kapi srdačice kada vrućina počne i/ili 10-20 kapi dnevno. 

Insekti: preventivno se našpricajte hajdučkom travom da odbijete komarce, buve ili krpelje. I tretirajte postojeće ujede na isti način da biste sprečili infekciju.

Nervoza, histerija, hiperaktivnost: 15 kapi srdačice na svakih 15-20 minuta.

Predmenstrualni sindrom (tegobe): 10 kapi srdačice dvaput dnevno u onih 7-10 dana pred menstruaciju ili 10 kapi dnevno svaki dan tokom celog meseca.

Bolno (osetljivo) grlo: grgoljajte hajdučku travu (mislim na tinkturu, ali ljude mrzi da čitaju redom).

Virusne infekcije (uključujući prehlade i grip): 25 kapi kantariona na svakih dva sata.

Rane i povrede: oprati hajdučkom travom i posle toga natopiti gazu (tkaninu) koja ide preko rane.


























Informacije u vezi mojih usluga lečenja i zakazivanja termina možete pogledati na KONTAKT strani


Sadržaj ovog bloga je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima.
Zabranjeno je kopiranje sadržaja sa ovog bloga na druge on line lokacije, kao i bilo koja dalja distribucija i prerada tekstova.
Autor jedino dozvoljava postavljanje linka.
Kršenjem gore pomenutih pravila stiče se uslov za pokretanje krivičnog postupka.
COPYRIGHT ©KIRA 2010 - 2016 ALL RIGHTS RESERVED







Wednesday, March 9, 2016

Osnove herbalizma - tinkture 1



Pre bilo kakve priče o ovoj temi - hajde da ponovim zapovest travarstva poznatu širom sveta:
Biljke se ne uzimaju u kapsulama ili tabletama.
To je najneefektivniji način uzimanja za zdravlje, uz to i najgluplji i najskuplji.
Ne igrajte se svojim zdravljem, pameću i parama. 
Naučite da pravilno uzimate biljne lekove.


Tinkture su medicinski lekovi (narodni, tradicionalni, ali ipak ili baš zbog toga - lekovi) bazirani na alkoholu. Postoji opcija, da ako baš nikako ne smete da liznete alkohol, da se svi recepti prave kao glicerinski rastvor, a glicerin je onaj najobičniji koji se kupuje u apoteci. Sve je isto kao sa alkoholom, ali je dejstvo ipak slabije.
Ali vratimo se tinkturama.

Alkohol ekstraktuje i koncentriše mnoga svojstva biljke, uključujući i njene otrovne komponente. Alkohol ne ekstraktuje značajnije količine hranljivih materija iz biljke, tako da se tinkture koriste za stimulisanje, smirivanje ili pravljenje otrova. Nemojte zaboraviti da se hranljive biljke najbolje koriste u vodenoj bazi kao biljni eliksiri ili infuzije, ili sirće.

Baš zato što jesu koncentrisane tinkture rade brzo. I zbog ovoga su idealne kao biljna prva pomoć. Mala količina rešava veliki problem, pa je zgodno nositi uz sebe par flašica na put ili ako znate da su problemi blizu. Otprilike kao što majstor sa sobom večito nosa torbu sa alatom.

Pa hajd' da vidimo šta se jednoj valjanoj veštici (ili travaru ako ste muško) nalazi u torbi. Ono što mislim da je neophodno su tinkture od: korena maslačka, srdačice, pelina, kantariona, hajdučke trave, ehinacee... Pa može da prođe i još tinktura ženšena ili mišjakinje. Želela sam da napišem još nekoliko, ali sam odustala jer su u pitanju otrovi.
Naravno da se otrovi daju kao medicina, ali u vrlo pažljivim dozama, upravo zbog trovanja. A pošto znam da ima jako puno onih koji bi jedva čekali da dobiju recept za nešto što može da se nabavi u slobodnoj prodaji, a onda to iskoriste za jako ružne svrhe, ovi što bi imali iole savesti će ostati bez ovih podataka.

Na slici ispod su flašice tzv Bahovih kapi koje imam već par godina. U pitanju su cvetne esencije kombinovane sa alkoholom (mislim da je u pitanju komovica). Negde su na pola puta između tinktura i homeopatskih lekova.
Kod nekih ljudi deluju fenomenalno, kako čujem. U mom slučaju - ne.








Tinkture treba da se prave isključivo od svežih biljaka, pošto im je tada snaga ili potencija najbolja. Idealno bi bilo da odete lično do mesta gde živi biljka i da sa poštovanjem iskopate njen koren. pažljivo odstranite zemlju, a zatim ne perite koren, već ga odmah iseckajte na sitnije delove i ubacite u teglu. Napunite teglu alkoholom do vrha, zatvorite dobro i obeležite nalepnicom na kojoj piše koja biljka je unutra i datum zatvaranja tegle. I ovakve tinkture su obično spremne za korišćenje posle 6 nedelja. Treba samo da ih procedite i uspete u zgodnije manje bočice (od tamnog stakla) i idealno sa pipetom.
I nije nikakav problem ako stoje duže. Mogu da stoje i deceniju, pokvariti se neće.

Alkohol bi trebalo da idealno bude što čistija vodka, ali i valjana komovica može da prođe. Da je što čistiji menstrum i da se što manje oseća, da bi miris biljke preovladao, to treba da vas vodi.
Ne razumem se u tu vrstu alkohola generalno, ali znam da se u američkoj nomenklaturi za travarstvo idealno uzima vodka od 100 gradi. Od 80 gradi nije dovoljne jačine, a ona najčistija od 198 gradi se ne preporučuje pošto oštećuje jetru i bubrege.
Da li je ova gradna podela ista u celom svetu - ne znam. Trebalo bi da jeste, ali ne mogu da garantujem. Kada mi treba uđem u prodavnicu i kupim skuplju vodku i taj trošak pokrije dosta flašica tinkture.

Takođe, tinkture koje se prave od cveća ili lišća moraju da se prave sa svežim biljkama, zato što sušenjem gube svoju delikatnu aromu i medicinske kvalitete.

I naravno da tinkture mogu da se prave i od suvih biljaka, međutim efekti su im zanemarljivi, a ukus bezvezan.

Tinkture i to samo od korenja ili semenja biljaka možete da pravite i od suvih komponenata, ali samo i jedino ako ne postoji ni jedna druga opcija.
I naravno, vodite računa o poreklu biljke. Kada kupite, dobijete na poklon, ukradete biljku stavite je u teglu, ali ovog puta ona treba da zauzme trećinu prostora. Ako zauzima manje, uzmite manju teglu. Zatim do vrha naspite alkohol, zatvorite i sve je isto kao i u prethodnom primeru.

Kao što sam napisala - 6 sedmica kasnije tinktura je spremna, međutim što duže stoji to je jača. Korenje žen-šena se idealno uzima šest meseci kasnije, a ehinacea, recimo, godinu dana kasnije.

U slučaju da vam baš treba neka tinktura, a biljke nema u vašem kraju (to su retke situacije, ali ipak postoje), možete otići na odmor ili izlet do mesta gde obitava željena biljka, ili možete pronaći lokalnog travara i sprijateljiti se sa njim preko Interneta. I po principu "ja tebi - ti meni" možete da se trampite. Zato se i savetuje pravljenje većih količina tinkture.
I ne samo to. U slučaju da postoji biljna ili obična apoteka, a nema baš tu tinkturu koju tražite, šta mislite - koliko će im vremena biti potrebno da je nabave ako svake bogovetne nedelje uđete u radnju i pitate da li imaju XY tinkturu? Shvatate strategiju? Odlično.

Koje tinkture za koju svrhu u sledećem tekstu OVDE.


Informacije u vezi mojih usluga lečenja i zakazivanja termina možete pogledati na KONTAKT strani


Sadržaj ovog bloga je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima.
Zabranjeno je kopiranje sadržaja sa ovog bloga na druge on line lokacije, kao i bilo koja dalja distribucija i prerada tekstova.
Autor jedino dozvoljava postavljanje linka.
Kršenjem gore pomenutih pravila stiče se uslov za pokretanje krivičnog postupka.
COPYRIGHT ©KIRA 2010 - 2022 ALL RIGHTS RESERVED