Ja sam Kira i bavim se uspešno godinama energetskim lečenjima. Možete me kontaktirati na e-mail: kirazdravlje@gmail.com.

Sadržaj ovog bloga je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Zabranjeno je kopiranje sadržaja sa ovog bloga na druge on line lokacije, kao i bilo koja dalja distribucija i prerada tekstova. Autor jedino dozvoljava postavljanje linka. Kršenjem gore pomenutih pravila stiče se uslov za pokretanje krivičnog postupka. COPYRIGHT ©KIRA 2010 - 2022 ALL RIGHTS RESERVED

Saturday, March 19, 2016

Osnove herbalizma - tinkture 2


U prethodnom tekstu OVDE naučili smo neke osnove pravljenja tintura.
I nemojte zaboraviti da će vam u početku biti potrebno i oko godinu dana da pronađete određenu željenu biljku (naravno ako raste u vašim krajevima). Zato ih možete slobodno nabavljati u biljnoj apoteci ili sistemom razmene dolaziti do njih.
Isto tako, nije problem ako ih napravite u "ogromnoj" količini, jer tinkture mogu da potraju i do stotinu godina, ako se čuvaju na tamnom i hladnom mestu.

Pa hajde da vidimo nekoliko tinktura i čemu služe.

Tinktura od kantariona

Priprema ide tako što napunite teglu (ne pretrpavajte) svežim cvetovima i lišćem.
Čak sam i u Beogradu videla da prošle sezone po pijacama prodaju bukete svežeg kantariona. Kada je vreme potrčite i kupite, ako nemate gde da naberete ili niste sigurni šta berete. Ovo što sam videla da se prodaje po pijačnim ulazima izgleda jako dobro.

Zatim uspete do vrha tegle alkohol, dobro zatvorite i obeležite (nalepnica gde piše šta je u tegli i datum zatvaranja). I onda gledate kako se pretvara u jako crveno.

Ova tinktura je spremna za 6 nedelja i koristi se za olakšavanje bolova, eliminisanje mišićnih grčeva i protiv virusa.

Tinktura od srdačice

U kasno leto ili ranu jesen uberite cvetne vrhove srdačice. Mora sveže, ne vredi suvo.
I važi sve kao i za prethodni recept.

Ova tinktura olakšava menstrualne grčeve, promene raspoloženja, stres i poremećen srčani ritam, kao i za razbijanje krvnih ugrušaka (samo je tu bitno doziranje).

Tinktura od pelina

Uzberite listove pelina u kasno leto ili ranu jesen kada su sasvim zreli. Što se pripreme tiče isto je kao u prethodnim primerima.

I ova tinktura služi protiv parazita i kao pomoć u slučaju trovanja hranom.

Tinktura od hajdučke trave

Uzberite cvetne vrhove u doba cvetanja, i to samo bele vrhove. Sve ostalo što se tiče pripreme je kao u prethodnim primerima.
A ova tinktura služi i spolja i unutra, odbija insekte, par kapi na četkici za zube je odlično za zube i desni, u raspršivaču idealno protiv akni ili osipa.


Dvostruke i trostruke tinkture, ako već niste čuli za njih se prave na isti način na koji se pravi obična tinktura, zatim se ovaj menstrum odlije i polije po novoj turi svežih biljaka (ista vrsta je u pitanju). Šest nedelja kasnije ponovo se procedi (sada je to dvostruka tinktura) i sipa preko treće ture svežih biljaka (ista vrsta). I konačno još šest nedelja kasnije imate trostruku tinkturu sa trostrukim dejstvom. I u slučaju matičnjaka koji je uzet sa polja taman pred cvetanje - ovo radi kao grom.


Što se tiče otrova u biljkama, treba da znate da postoje 4 vrste otrovnih komponenti: alkaloidi, glikozidi, eterična (esencijalna) ulja i smola. Prve tri vrste ćete skoro uvek lako izdvojiti u tinkture, ali sa smolama može da se javi problem, zato što su hidrofobne ("plaše" se vode). I za ovu svrhu se koristi čistiji (jači) alkohol. A napr. ovo može da se radi sa smolom bora, raznim pupoljcima ili cvetovima nevena.

Uzimanje i doziranje tinktura


Čest je običaj da ljudi stavljaju tinkture pod jezik. I kome je to u redu neka nastavi u istom stilu. Meni, pošto mi nije u cilju da oštetim tkivo sopstvenog tela, na pamet ne pada da to radim. I zato rastvaram tinkturu u malo vode, čaja ili biljnog eliksira.

I evo par recepata za biljno lečenje tinkturama za odrasle osobe:
(i kada spominjem vrstu biljke tada mislim na njenu tinkturu, da ne bih svake tri reči morala da pišem tinkturu, tinkturu, pa tinkturu...)

Gorušica: 5-10 kapi korena maslačka ili lista pelina na svakih deset minuta do prestanka simptoma. Ko je sklon ovom poremećaju može da koristi tu dozu korena maslačka pre svakog obroka.

Bakterijske infekcije (koje uključuju i opekotine, potkožne čireve, ujede insekata, zmija i paukova): 30-50 kapi ehinacee ili hajdučke trave do 5 puta na dan. Za teže infekcije ide jedna otrovnija tinktura, ali da bih ja noću mirno spavala - za takve situacije izvol'te kod lekara.

Prehlade: za prevenciju hajdučka trava 5-10 kapi dnevno, a za već započet proces puna pipeta na svaka 3-4 sata.

Menstrualni grčevi: 10 kapi srdačice na svakih 20 minuta dok ne prestane. A mudre žene je koriste kao tonik 10 kapi dnevno nedelju dana pre menstruacije.

Grčevi i bolovi u mišićima: 25 kapi kantariona svakih 25-30 minuta do god je potrebno.


Grčevi i bolovi u stomaku: 5-10 kapi pelina, jedna doza (verujte mi).


Proliv: 3 kapi pelina na svakih sat vremena sledećih četiri sata.

Nedostatak energije: 10 kapi maslačka ili ženšena ujutru.

Groznica: 1 kap ehinacee na svakih 1kg telesne mase, prvo se uzima na svakih dva sata i smanjuje kako se simptomi povlače. Ili puna pipeta hajdučke trave na svaka četiri sata.

Glavobolja: 25 kapi kantariona na svakih 10-15 minuta u sledeća dva sata.


Visok pritisak: 25 kapi srdačice ili ženšena 2-4 puta na dan.

Valunzi ili vrući talasi u menopauzi: 20-30 kapi srdačice kada vrućina počne i/ili 10-20 kapi dnevno. 

Insekti: preventivno se našpricajte hajdučkom travom da odbijete komarce, buve ili krpelje. I tretirajte postojeće ujede na isti način da biste sprečili infekciju.

Nervoza, histerija, hiperaktivnost: 15 kapi srdačice na svakih 15-20 minuta.

Predmenstrualni sindrom (tegobe): 10 kapi srdačice dvaput dnevno u onih 7-10 dana pred menstruaciju ili 10 kapi dnevno svaki dan tokom celog meseca.

Bolno (osetljivo) grlo: grgoljajte hajdučku travu (mislim na tinkturu, ali ljude mrzi da čitaju redom).

Virusne infekcije (uključujući prehlade i grip): 25 kapi kantariona na svakih dva sata.

Rane i povrede: oprati hajdučkom travom i posle toga natopiti gazu (tkaninu) koja ide preko rane.


























Informacije u vezi mojih usluga lečenja i zakazivanja termina možete pogledati na KONTAKT strani


Sadržaj ovog bloga je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima.
Zabranjeno je kopiranje sadržaja sa ovog bloga na druge on line lokacije, kao i bilo koja dalja distribucija i prerada tekstova.
Autor jedino dozvoljava postavljanje linka.
Kršenjem gore pomenutih pravila stiče se uslov za pokretanje krivičnog postupka.
COPYRIGHT ©KIRA 2010 - 2016 ALL RIGHTS RESERVED