Ja sam Kira i bavim se uspešno godinama energetskim lečenjima. Možete me kontaktirati na e-mail: kirazdravlje@gmail.com.

Sadržaj ovog bloga je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Zabranjeno je kopiranje sadržaja sa ovog bloga na druge on line lokacije, kao i bilo koja dalja distribucija i prerada tekstova. Autor jedino dozvoljava postavljanje linka. Kršenjem gore pomenutih pravila stiče se uslov za pokretanje krivičnog postupka. COPYRIGHT ©KIRA 2010 - 2022 ALL RIGHTS RESERVED

Monday, March 13, 2017

Vitamin B6



Kada se govori o vitaminu B6, treba se podsetiti i činjenice da je upravo ovaj vitamin bio hit hitova za doktora Roberta Etkinsa, ako se sećate čuvene Etkinsove dijete koja je siguran lek za dijabetes.

On je bio ubeđen decenijama da se ovaj vitamin preporučuje u smešno niskim dozama u odnosu na ono što preporučuju naučne studije.

Nazivao je vitamin B6 najesencijalnijim od svih B vitamina i osećao je da je većina ljudske populacije uskraćena za prave doze što se pokazuje kao sklonost depresiji i slabom imunitetu.
  
I najverovatnije da i jeste bio u pravu. B6 je krucijalna supstanca koja učestvuje u više od stotinu metaboličkih operacija u ljudskom telu. Zajedno sa folnom kiselinom i vitaminom B12, čini trio B vitamina koji spuštaju nivo homocisteina, inflamatornog markera koji povećava rizik od moždanog udara i srčanih oboljenja. Međutim, B6 pomaže srčanim funkcijama, pored toga što snižava homocistein, jer su studje pokazale da niski nivoi vitamina B6 nezavisno od ostalih faktora nose rizik koronarnih arterijskih oboljenja.

Što se žena i ženskog zdravlja tiče, B6 je izuzetno značajan. On pomaže da se konvertuje estradiol, jedan od tri forme estrogena, i to u estriol, koji je najmanje kancerogen od svih estrogena. Mnoge žene koje primećuju da imaju probleme sa preteranom kandidom (Candida albicans) ne metabolišu B6 kako treba i njihova tela ne mogu da konvertuju ovaj vitamin u aktivnu formu piridoksal-5-fosfat.

Trudnoća takođe "troši" puno vitamina B6, što važi i za kontraceptivne pilule. A zato što je B6 neophodan i za transformaciju triptofana u serotonin, ekstremno je važan i za dobro raspoloženje. I zato se i koristi u terapijama lečenja depresije.

A ženama je ta činjenica daleko važnija od muškaraca, zato što njihov nivo serotonina pada za celih 30% sredinom novembra kada Sunce brzo nestaje iza horizonta, u odnosu na muškarce koje ovaj nedostatak svetlosti pogađa padom od samo 2%.

Obrni okreni, životinjske iznutrice, a naročito srce i džigerica su osnovna hrana u toku hladnih dana i najprirodniji izvor B6 vitamina.

U slučaju da želite da se dodatno suplementirate uzimajte ga, recimo, dve do tri sedmice u toku jednog zimskog meseca u dozi od 20mg uzetoj za doručak ili ručak. Kod nas se prodaje pod imenom Piridoksin ili Bedoksin, i na sreću vrlo je jeftin, čak najjeftiji od svih B vitamina koji se prodaju.



Informacije u vezi mojih usluga lečenja i zakazivanja termina možete pogledati na KONTAKT strani

Sadržaj ovog bloga je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima.
Zabranjeno je kopiranje sadržaja sa ovog bloga na druge on line lokacije, kao i bilo koja dalja distribucija i prerada tekstova.
Autor jedino dozvoljava postavljanje linka.
Kršenjem gore pomenutih pravila stiče se uslov za pokretanje krivičnog postupka.


COPYRIGHT ©KIRA 2010 - 2017 ALL RIGHTS RESERVED