Možete biti saglasni sa tekstom koji sledi ispod ili ne, ali ćete svakako shvatiti, ako već do sada niste, da se ogroman novac vrti i zarađuje u domenu tzv. "superhrane" ili "superbiljaka".
Prvo je profit pravila farmaceutska industrija, da bi se fokus pomerio na suplemente (isti ljudi su zarađivali), a poslednjih petneastak godina primat je preuzela superhrana.
I evo istine...
Ne postoji takva stvar kao što je "superhrana".
Koren iz Južne Amerike koji će vas podmladiti, tajno afričko voće koji topi kilograme (a gojazne osobe su poznate po tome da je na njima najlakše zaraditi), smuti od 50 sprašenih biljaka za koje nikada u životu čuli niste... ne mogu da urade ono što se tvrdi da mogu.
A zašto? Zato što su to realne biljke koje su izvučene iz svog konteksta. Prvo ne nalaze se prirodno u kraju gde živite što ih momentalno eliminiše iz bilo koje medicinske formule koja vam je realno potrebna, a drugo - nisu vam ponuđene u preparatima koji zapravo funkcionišu.
I samo ste bacili pare.
Znam, a sada se pitate šta pričaju tu silni ljudi u plaćenim blokovima po TV emisijama ili po Netu? Jednog dana najnovija čudesna hrana je čokolada, sledećeg kafa, onda je crveno vino. Pa one fenomenalne (skrpljene s konca i konopca) kombinacije maka kakao spirulina žen šen proteinski šejk, a rodiola smuti (smuti pa prospi).
Superhrana ili superbiljke su zbunjujuće zar ne? A i previše procesirane, preskupe i menjaju se na tržištu brže od starleta.
Dobro, da li superhrana zaista postoji?
Da, svakako, ali ne u flašicama i egzotičnim krajevima.
Postoje itekako, odmah tu u vašoj blizini. Na zemljištu na kom živite i vi.
I ne samo to, da bi biljke postale vaša superhrana one moraju biti pripremljene na pravi način, tako da vaše telo može da ih iskoristi. I baš zbog ove činjenice stalno i stalno ponavljam da se biljke ne uzimaju u kapsulama.
I šta bi se loše desilo da naučite kako vaša redovna hrana zapravo ima i medicinska svojstva? Na primer da se kupus koristi za lečenje čireva, šargarepa protiv gorušice, luk protiv respiratornih infekcija, celer protiv jako visoke temperature.
A i šta bi se desilo da naučite da vaša najobičnija postrna repa, jeste upravo ona pored koje na pijaci prođete sa gađenjem na licu, radi isto što i najbolja i najskuplja peruvijanska maka?
Problem je u tome što na repi, koja se ovde najčešće daje svinjama, ne može da se zaradi kao na maki i mukuni.
Ko se javlja da počne da oglašava kelerabu?
Mušmule?
Dudove?
Nema tu para, nema profita. I zato ne možete da slušate hvalospeve o ovim realnim superbiljkama.
A stvarno znanje i stvarni pomak u zdravlju možete postići samo ako naučite dobrobiti "običnih" hrana koje već imate u kuhinji, ili koje, što je češći slučaj, jedva čekaju da uđu u vašu kuhinju.
A biljka koju ste mogli da gledate na slikama iznad je rusa ili rosopas. Fotografisala sam je proletos kako je bogato rodila pored trafo stanice na uglu Miloša Pocerca i Sarajevske u sred centra Beograda.
Nekom tu u kraju je preko potrebna i neko se usrdno moli da mu pomoć stigne, a u vezi problema očiju, jetre, žuči ili želuca.
A rešenje i ispunjenje molitvi je tu odmah ispred.
Samo treba otvoriti oči.
Sadržaj ovog bloga je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima.
Zabranjeno je kopiranje sadržaja sa ovog bloga na druge on line lokacije, kao i bilo koja dalja distribucija i prerada tekstova.
Autor jedino dozvoljava postavljanje linka.
Kršenjem gore pomenutih pravila stiče se uslov za pokretanje krivičnog postupka.
COPYRIGHT ©KIRA 2010 - 2022 ALL RIGHTS RESERVED