Obično se misli da je za zdravu ishranu potrebno potrošiti puno vremena za spremanje i kuvanje.
A to uopšte nije istina.
Skuva se veliki lonac supe sa kostima i mesom (i povrćem) i ako je potrebno odvoji po porcijama i zaledi. Izvučete uveče prethodnog dana ili ujutru istog dana, odledi se, podgrejete i gotovo. Supa je uvek na raspolaganju.
I isto tako može da se uradi sa hranom za nedelju dana unapred. Jedan dan kuvate i odvajate za zaleđivanje.
A ako želite sveže spremljeno - sve ide vrlo brzo.
Papaline (ove sitne ribe) kupujem na velike količine i zaleđujem. I tog dana ujutru izvučem iz zamrzivača i dok se vratim već je odmrznuto. Stavim ih u šerpicu u hladnu vodu i na ringlu koju uključim na najjače. Voda proključa i ključa još minut, tada sklonim i prospem vodu. Posolim i to je to.
Ovo je letnja verzija sa algama i malo povrća.
Ista priča važi i za goveđu džigericu. Luk je propržen na puteru i dodati su mu začini (mirođija, majčina dušica, origano, ruzmarin, čega god se setim), a odozgo je malo paste od belog luka.
Za mene uopšte ne kuvam plodove mora. Odlede se ujutru i oko podne ih pomešam sa algama i proprženim lukom (na puteru) i gotovo čas posla.
Ista priča sa džigericom samo u varijanti sa tikvicama (na puteru dabome i sa začinima).
A kada je stigla jesen na meniju je bio praziluk i ovog puta neka meksička mešavina povrća.
I ne nije krompir, već celer koji je isečen na komade, skuvan na kratko da ne bi bio tvrd, pa propržen na puteru. Ovog puta praziluk je sirov (kao salata) a preko njega je išlo malo majoneza.
A za kraj jeseni pečurke i praziluk sa masnim pilećim dimljenim karabatacima.
I kako stiže zima sve manje povrća, a sve više masnoće. Zimi ništa ne rađa i tada se lovi.
I planiram da uvedem jedan dan sedmično kada ništa ne jedem, a zarad resetovanja sistema.
Uz puno masnoće to neće biti ama baš nikakav problem.
Informacije u vezi mojih usluga lečenja i zakazivanja termina možete pogledati na KONTAKT strani
Sadržaj ovog bloga je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima.
Zabranjeno je kopiranje sadržaja sa ovog bloga na druge on line lokacije, kao i bilo koja dalja distribucija i prerada tekstova.
Autor jedino dozvoljava postavljanje linka.
Kršenjem gore pomenutih pravila stiče se uslov za pokretanje krivičnog postupka.
COPYRIGHT ©KIRA 2010 - 2016 ALL RIGHTS RESERVED