Ja sam Kira i bavim se uspešno godinama energetskim lečenjima. Možete me kontaktirati na e-mail: kirazdravlje@gmail.com.

Sadržaj ovog bloga je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Zabranjeno je kopiranje sadržaja sa ovog bloga na druge on line lokacije, kao i bilo koja dalja distribucija i prerada tekstova. Autor jedino dozvoljava postavljanje linka. Kršenjem gore pomenutih pravila stiče se uslov za pokretanje krivičnog postupka. COPYRIGHT ©KIRA 2010 - 2022 ALL RIGHTS RESERVED

Saturday, April 23, 2016

Kako se naručuje preko Interneta i kakva je sada situacija sa paketima i carinom


Pošto sam u poslednje vreme odslušala toliko hvalospeva o divljoj, te nordijskoj (?) ruži, pa o njenim magičnim svojstvima da ispravlja bore, podiže grudi i vaskrsava mrtve, prosto mi došlo da sve malo pobliže proverim.

Prvo ne znam za nordijsku divlju ružu, te i ulje od iste. Što ne znači da sam ja sveznajuća. Možda i postoji. Znam za divlju ružu i ulje koje se pravi od njenih semenki, a koje se opet, nalaze u plodu, a koji se, o živog li čuda, zove šipak.
Dakle ima divlja ruža i ima ulje od šipka. Divlja ruža se inače na latinskom zove Rosa Canina (to canina znači da je pasija, baš divlja) i znam da je šipak kao Rosa Mosqueta, kod nas to zvuči kao rosa musketa (ona puška musketa iz doba nepobedive Španske armade), a trebalo bi mosketa.
I da je ruža stigla iz Persije i da joj treba a ono makar malo toplote i dnevnog svetla, te nekako sumnjam u to da postoji neka "nordijska" vrsta, ali ponovo priznajem da možda nisam dovoljno upućena.

E elem, pošto ta magična ruža, to jest ulje od nje, to jest ulje od šipka radi fantazmagorične stvari morala sam da isprobam ili mrem. I naravno, na pamet mi nije padalo da kupujem ovde, pošto nisam sigurna kako je određena cena.
Ali imam svoje mesto na Netu odakle naručujem i gde su cene pristojne, i uvek definitivno niže od onih u našim apotekama i parfimerijama. Tako je - radi se o sajtu iHerb.com

I odem ja tamo i vidim da dotično ulje košta 5 i nešto evra, u prevodu oko 600 dinara. Tu se nekako kreću i cene u DM-u ali za mešavinu nekog ulja sa uljem od šipka, nema čisto. A ono što sam videla po reklamama je skuplje. Te tako naručim ja to ulje i da vidimo...






















Trenutno je carinskoj službi, smeštenoj u blizini Beograda, potrebno oko dvadesetak dana da ocarine i pregledaju pakete. Nekad malo manje, nekad malo više, čisto da znate da računate na period isporuke od 15 do 30 dana od trenutka kada vam je javljeno da je paket šipovan sa nekog sajta.Sajt iHerb je jako zgodan jer na etiketi uvek ima ispis šta sadrži i koliko to košta. I naša carina već zna da to što je u tom paketu i jeste u tom paketu, da nema iznenađenja, niti nedozvoljenih supstanci.

Te u tom smislu mislim da sam jedna od retkih, ako ne i jedina koja poseduje helirani bakar, na primer. A toga u Beogradu, i Srbiji, nema ni za lek, štono kažu.



























I po našim propisima carini se paket čija je cena (cena isporuke se uračunava u tu cenu, nemojte se pređete oko toga) preko 50 evra. Pa gledajte da svaka vaša narudžbina ovako "sitnih" stvarčica sa isporukom bude maksimalno do 45 evra.
Da li ćete biti ocarinjeni?
Ne znam. To niko živ, osim Boga i onog ko carini, ne zna.

Jedno vreme nisam ništa naručivala sa iHerba, pa sam se ponovo setila. I šta se desilo? Za paket od recimo 15 evra naplaćena mi je carina od 850 dinara. Sledeći paket je bio 25 evra, carina nula, pa treći u nizu na po mesec dana je bio 19 evra i carina ponovo ništa.
Uz papir o carinjenju se dobije i ime onog što je carinio i kontakt telefon, ali sada da se svađam što mi je država na pravdi Boga uzela 850 dinara, stvarno me je mrzelo.

E elem, naručila sam ove tri stvari.
N-acetil-cistein ili NAC volim da imam u kući za svaki slučaj. Ove sitne spiruline su bile na nekoj trial - promotivnoj prodaji, pa sam uzela da probam. I moja kraljica - ulje od šipka.

Čisto ulje, uljasto, bez ikakvog mirisa, u fenomenalnoj bočici.


I isprobah ga prvo veče. Pošto sam skinula šminku i umila se, namazala sam se ofrlje micelarnom vodom (onom najjeftinijom iz Lilija, za 300 dinara) i kada mi se lice osušilo kapnula sam par kapi i razmazala dobro svuda, i u zone oko očiju.

I evo deklaracije da vidite da je čisto. 1% vitamina E ide kao konzervans, da se ne bi užeglo. 


I kakvi su utisci?
Pa nameravala sam još pre isprobavanja da ispišem esej o tome kako ne valja ili je ništa naročito, ali probala sam i ne smem da lažem.
Za razliku od čuvenog i preskupog francuskog ulja u kockastoj bočici (neću da reklamiram), a koje miriše božanstveno i "tanko" je, ovo ne miriše nikako, malo je gušće, ali koža sine kao Sunce sutradan ujutru. I da, peglaju se podočnjaci i peglaju se sitne bore. Može i na kosu i na telo, ali za sada nameravam da ga koristim samo na licu.
Toliko mi je prijalo da ne mogu da sklopim adekvatnu rečenicu, a ja baš nisam osoba koja se zadovoljava bilo čim. Ne znači da će ovako funkcionisati na svačijem licu, ali moja tinejdžerka ga je isprobala i rekla mi, sva srećna, potpuno istu stvar - svilena koža, odmorna, nahranjena, a nema iritacija i mašćenja. 

I da se vratim naručivanju sa Neta.

Prvo vam je potrebna Visa elektron kartica, koja se dobija besplatno u Banka Intesa. Da li još neka banka izdaje ovakav tip kartice ne znam, raspitajte se sami.

A zatim ide dobro poznata priča o sajtu iHerb, pa da ponovim šta tu ima, kako ide kupovina i kako da se bi smanjite račun za 10$ prilikom prvog naručivanja.


Jedan od najboljih sajtova što se tiče izbora i kvaliteta proizvoda, kao i niske cene bankarske provizije i isporuke jeste iHerb.com.
I ja ga stvarno preporučujem svima koji su poodavno iznervirani izborom po domaćim apotekama. Štaviše, toliko sam oduševljena da mi više na pamet ne pada da u običnoj apoteci kupim i vitamin C, a ne nešto ozbiljnije od toga.

Ali kako se naručuje, sada se sigurno pitate.

Kada dobijete svoju online karticu za kupovinu i uplatite iznos otprilike malo veći no što predviđate otići ćete na sajt iHerb-a.
www.iHerb.com

I možete da birate šta vam duša poželi...

 
Očajnički godinama tražite niacin ili B3 vitamin po apotekama i bodibilderskim radnjama? I nema da se kupi? I nikog nije briga?
Evo rešenja. Ovde možete da birate kakav B3 (niacin) vam je potreban. Flush ili no-flush, od 100mg, 200, 500... i po ceni i proizvodu koji slobodno birate.


Tražite da kupite jod po apotekama i do besvesti objašnjavate neobaveštenim apotekarkama da ne tražite radioaktivni jod, nego onaj najobičniji (nascent, kalijum-jodid ili neku drugu vrstu)? Tražite najobičniji, ali pravi jod kojim se saniraju rane na koži, kojim se za deset dana leči rak kože, koji je neophodan za lečenje raka dojke? I nema?
E na iHerbu ima i to da birate gospodski za sopstveni novac i da pronađete i vrstu i tip pakovanja koji vam najviše odgovara.


Pa dok ste već tu i da obradujete i sebe i dete nekom kvalitetnom čokoladom od pravog kakaooa... i to ima. Kao i čajeva, namaza od raznog semenja, egzotičnih čipseva, svačega...


Ne želite da vam uvaljuju svašta, već vam treba pravi prečišćeni maslac (gi) ili pravi indijski začini - ima i to.


Izluđuje vas tajnovitost i očito previsoke cene kada želite da kupite nešto tako obično kao što je shea puter, pa da sami pravite svoje pomade, mleka za telo ili da njime pokušate da zacelite rane ili ekcem.
Zašto bi moljakali tamo nekog preko fejsbuka kao da kupujete, ne daj Bože, narkotike, a ne shea puter? Birajte za svoj novac kao slobodan čovek. 


Ista priča apsolutno važi i za kakao puter i kokosovo ulje ili puter. Zacenjuju ih, kreiraju veštačke nestašice i sve u svemu treba da smo svi kao na iglama da li je stiglo i koliko bi nam se prodavac smilovao da ostavi samo za nas.
U Srbiji je standardna situacija da kokosovo ulje (nerafinisano) ima da se kupi po par meseci, a onda ga nema ni za lek. Dok za to isto vreme ima da se kupi samo rafinisano (po istoj ceni). Sve mi se čini da uvoznik sam kreira ovu vrstu nestašice ne bi li se ratosiljao onog rafinisanog.
O kakao puteru da i ne govorim. To je kao da pokušavate da kupite zlatne poluge.

I zašto bi to sebi radili?
Odete lepo na sajt i birate sami. Koliko para toliko i muzike, to jest kakao putera i kokosovog ulja.
Kliknete na proizvod i do mile volje čitate detaljne podatke o svemu.


Ovo je moj najomiljeniji primer.
Iz nekog razloga nije obnovljena dozvola za uvoz MSMa, ali i kada ga je bilo uvoznik je MSM iste ove firme Now Foods (ali duplo manje pakovanje) naplaćivao 1750 dinara.
Evo duplo veće pakovanje po onom najvećem kursu košta 1314 dinara. I da uz to zaračunate isporuku koja je 4$ i bankarsku transakciju od 1,5$ dobićete na ruke duplo pakovanje za istu cenu koju bi morali da platite u bilo kojoj beogradskoj apoteci.

Dakle, da bude jasnije:
-u apoteci, sve i da pronađete pakovanje MSM firme Now Foods od 120 kapsula od 1000mg košta 1750 dinara
-preko iHerb-a, sa svim troškovima pakovanje MSM firme Now Foods od 240 kapsula od 1000mg košta ispod 1750 dinara.

Zašto bi poklanjali svoj novac uvozniku?


I ona čitava fama oko magnezijum hlorida?
Čemu to?

Ovde možete da birate da li ćete kupiti već gotov losion ili ćete kupiti kutiju od skoro pola kile magnezijum hlorida i sami napraviti par litara losiona, a za par dolara.
To je toliko prosto.


Isto važi i za šminku, pomade za lice, losione, kolagen, hijaluron, boje za kosu, šampone, šta god da vam je potrebno.

Evo ovako izgleda primer jedne kupovine.
Ovde sam namerno izabrala samo jednu stvar, a vi možete da naručujete koliko god poželite.Vodite samo računa da ukupna cena paketa sa sve isporukom bude ispod 50 evra, pošto se svi paketi iznad te cene carine.

Odabrala sam opciju da me isporuka košta 4$ (najjeftinija varijanta) tako što sam čekirala dugme International Airmail.
I ovo važi ako je vaš paket težine ispod 1814 grama, tako da vodite računa i o tome.


A ovo je jako važan detalj.
Prilikom prve kupovine imate poklon od iHerba u iznosu od 10$ za sve narudžbine od 40$ ili preko 40$. U slučaju da je narudžbina ispod 40$ poklon je 5$ i to samo u slučaju da u donji pravougaonik, tu gde piše Apply Coupon Code upišete kupon.

Znači ako je vaša narudžbina 45$, uz upis broja kupona sada iznosi 35$. Lepo, zar ne?

Možete da upišete moj broj kupona i on je PRW154.
I ovo važi samo za prvu kupovinu.

Za kasnije kupovine bićete nagrađeni raznim popustima. I da ne zaboravim, na svakom vrhu strane ovog sajta imate link "Trials" gde možete da (samo jednom) kupite neki proizvod po promotivnoj ceni. Pogledajte šta se nudi, jer ima jako zanimljivih stvarčica, a koje u tom slučaju koštaju po dolar ili dva.


Sajt će vam prilikom zaključenja narudžbine tražiti da se prvi put registrujete, što traje vrlo kratko, upisaćete broj svoje kartice i dobro proveriti adresu isporuke, i na sve to predvideti još oko 1,5$ za troškove bankarskih transakcija i to je sve.
Za desetak, a maksimalno 15 dana očekujte svoju narudžbinu sa osmehom na licu.





Wednesday, April 13, 2016

Samoniklo divlje bilje - recept za varivo od mišjakinje


Živim skoro pa u centru Beograda, i imam tu sreću da sam okružena velikim parkom. Istina, svaka vlast se trudi da secne po malo i uništi po neko drvo, zarad teretane na otvorenom, kluba, kućica za ko zna koga, itd. Razumemo se savršeno.

No, iako budućnost zelenih površina u Beogradu nije najsjajnija, odlučila sam da pokažem sopstvenom detetu kako lepo i bogato, a potpuno besplatno možemo da se hranimo u sred grada.
A da nam za to apsolutno nije potrebno nikakvo ekspertsko znanje iz herbalizma.




I maslačak je stvarno prelepo rodio i planirala sam pored salate da ga kuvam, da pohujem cvetove slano i slatko (da probam), da napravim med i tinkturu, no taman kada je bio spreman za berbu, e baš u tu subotu u zoru (jer oni ne rade radnim danima, već samo kada pošten svet spava) naši najomiljeniji radnici Zelenila počeli su da kose onim do zla boga glasnim ručnim kosilicama.
Naravno da sam znala da ako su počeli u subotu oko 7 ujutru, da će kao napraviti pauzu u pola 9, posle koje će se izgubiti u maniru kud koji mili moji, sa sve štrokavo urađenim poslom iz prvog dana. I da će se ponovo pojaviti u nedelju, naravno u zoru, i da će se opet izgubiti oko pola 9, kada stanari viših spratova počnu da traže po stanovima kakvu zgodnu, a oštru stvar kojom bi ih gađali.

Tako je propala moja prva berba maslačka ove godine. Ali sam računala da će deo oko prilazne staze zgradi da kose sutradan, te sam se vrlo optimistično spremila i otišla do grada da pozavršavam druge poslove. E elem, u povratku sam shvatila da će Zeleniši (kako ih je moje dete zvalo u svojim mladim godinama) izgleda da završe sve i to u jednom spektakularnom danu, što je poduhvat epskih razmera za njih. Ali s obzirom da smo u toku izborne kampanje, možda i ne toliko čudan.

Prođem ja i vidim da je lik sa kosilicom na pola metra od moje poslednje kocke sa lepom mišjakinjom. I mrtva ladna stanem, izvadim rezervnu kesu iz ranca i počnem da berem njemu ispred nosa. Čovek stade tih par minuta živo začuđen šta će mi ta travuljina, ali nije smeo ni da pita.
E kada sam napunila pola kese, uspravim se i mahnem mu da nastavi. I produžim kući.

Evo ovako sam je donela i stavila na sto.


Božanstvena biljka. Ima je svuda po gradu, samo treba malo da se okrenete oko sebe. U obliku tinkture služi za topljenje bilo koje vrste mioma ili tumora, hranljiva je, lepa i ukusna i kao salata, i skuvana.
Zašto bi uopšte razmišljali o tamo nekim mladicama, koje ni ne treba da jedete, kada vam je ovako predivna biljka, a tako nežnog ukusa ispred nosa, i to u toku cele godine (osim zime)?

Dete je prošlo, pogledalo i reklo da to neće da jede.
Ja sam samo klimnula glavom. 


U šerpu sam ubacila parče praziluka (čak me je mrzelo da čistim običan crni luk) i parče putera.


Uključila sam ringlu na najjače da se otopi puter, malo promešala luk i odmah zatim sam stavila i mišjakinju. Čak mi na pamet nije padalo da je perem. Ako je i bilo malčice zemlje na ponekom korenčiću, to će mi koristiti da obnovim sopstveni mikrobiom. Zašto bih kupovala probiotike po paprenim cenama, kada ih imam za besplatno ispred kuće?

I usula sam manje od pola čaše vode i poklopila.


U međuvremenu sam samo kratko prokuvala parče džigerice, izvadila iz šerpice i posula solju. Želela sam da je imam u obroku sa varivom od kuvane mišjakinje i salatom od malo mladog crnog luka i koprivica, ali dok se varivo kuvalo smazala sam sve, te tako od mene nikad valjan Internet kuvar postati neće.
Ali sam zato sita.


Kada je mišjakinja počela ovako da izgleda, dodala sam par začina i dva mala čena belog luka. I nastavila da pirjanim još par minuta. Stvarno sve ide jako brzo, zato što je biljka nežna. 


I evo ga. U ovaj fazi sam odlučila da je gotovo. A to se desilo recimo 15 do 20 minuta od početka spremanja.
U ovom trenutku i dete je stiglo primamljeno predivnim mirisom koji se širio kroz kuću i nije izdržalo nego je ipak probalo.
Jedina kritika je bila da je previše luka (obe sorte) unutra i da sledeći put na tu količinu, a količina je pola kese kada je sveža, ide jedan čen belog luka i maksimalno 15cm dužinski praziluka, da manje pokriju pravi ukus biljke.



























Presuto u tanjir izgleda ovako i ovoliko. Recimo da je za jednu ješnu porodicu (mama i ćerka tinejdžerka koje vode računa o liniji, sin tinejdžer koji bi uz meso pojeo još jednog vola i veš lonac povrća, i tata većeg gabarita realno umoran i realno gladan) dovoljno puna kesa i po da se ljudski jede kao varivo uz meso za ručak. Ako muškarci jedu za nijansu manje povrća puna kesa je savršena mera.
A za punu kesu vam je potrebno oko 5 minuta branja.

Pošto je smazalo svoju polovinu variva sa ovog tanjira moje dete je konačno shvatilo da je ovo povrće bilo potpuno besplatno i pitalo me kako da spremimo još neke stvari za džabe. Pa sam počela da objašnjavam, a možda jednom i napišem tekst o tome...

Da stvar bude potpuno divlja, prirodna, egzotično avanturistička, a u sred centra grada, uz ovo varivo su mogli odlično da idu pastirski puževi (pečeni u rerni) ili skuvani u sosu od nekih drugih, a lokalnih trava. A u jesenje doba i parče jelenskog mesa.

Dakle, da ne bude zabune. Mišjakinja (Stellaria media) je apsolutno bezbedna, široko rasprostranjena biljka, plus lekovita i najlepše od svega besplatna.
Samo vas molim da kada je berete to radite po malo i da uvek ostavite veći deo mladica u žbuniću, kako bi je pronašli i sledeći put kada prođete.


Informacije u vezi mojih usluga lečenja i zakazivanja termina možete pogledati na KONTAKT strani


Sadržaj ovog bloga je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima.
Zabranjeno je kopiranje sadržaja sa ovog bloga na druge on line lokacije, kao i bilo koja dalja distribucija i prerada tekstova.
Autor jedino dozvoljava postavljanje linka.
Kršenjem gore pomenutih pravila stiče se uslov za pokretanje krivičnog postupka.
COPYRIGHT ©KIRA 2010 - 2016 ALL RIGHTS RESERVED





Sunday, April 3, 2016

Jeftina kozmetika i aktuelna, a naravno jeftina šminka za ovo leto


Mene zaista niko ne plaća da radim promocije, pa mogu da budem apsolutno objektivna i to kad je meni ćef. I nikada neću zaboraviti onu situaciju koja se desila u Londonu pre nekih desetak, pa možda i više godina.
Jedna ozbiljna laboratorija je odlučila da ispita više uzoraka pomada koje žene koriste i da objavi pošteno rezultate o njihovom kvalitetu i učinku. I šta se desilo?
Rezultati su pokazali da je na tržištu Engleske to jest Velike Britanije, najbolja od najboljih krema (a to je velika većina proizvoda koji cirkulišu po celoj Evropi) jedna mala, dronjava i vrlo jeftina pomada, koja se inače kupuje po supermarketima.
I onda je nastao ženski stampedo da što pre dopru do te kreme.

To realno tako funkcioniše svuda i zato molim sve mlade i ove taman idealne dame da ne nasedaju na lahoraste promocije i da ih duša ne boli zato što tamo neka izabrana može da dobije gomilicu proizvoda iz Sefore ili Metropoliten parfimerije, i da ih zdušno maže, analizira i pravi se važna.
Verujte mi, koristila sam svašta, od mojih ručno i ekspresno napravljenih melema (a jako dobrih i pišu svi recepti na ovom blogu, samo potražite u arhivi), preko jeftinoća iz Lilija i DMa, Avona i onih čudesa zbog kojih ne smem ni da kažam šta su, jer koštaju kao nečija dvostruka i jako često trostruka mesečna plata.

Neću da spominjem te haj proizvode od par stotina evara, neka to rade ove koje su plaćene da ih puštaju po blogovima, i neka određeni (a naši) proizvođači eksluzivne kozmetike slobodno pričaju kako se njihove kreme prave specijalno u odnosu na ove obične, pravljene za običan narod. To je njihova priča, a ovo je moja.

Hiljadu puta sam na ovom mestu ponovila da se koža ne neguje spolja, nego iznutra. I hiljadu puta sam takođe rekla da nema ništa od lepote tamo gde se jede margarin, gde se torte prave po onim brzinskim receptima gde se umuti puding, niti se sitni kolači prave sa mlevenim keksom.
Sa druge strane, apsolutno vam nije potrebno nikakvo egzotično brašno (pre neki dan sam se smejala 5 minuta stojeći u prodavnici i gledajući u kesu brašna od bundevinih semenki, a onda mi se smučilo pošto sam pored videla i paštetu od soje), kokosovi izdanci, niti moringa namaz u obliku antilopinog bubrega.
Jeste da karikiram, ali pođite malo po radnjama keksa i procesiranih sojinih proizvoda, i sve će vam biti jasno.

Realna hrana (ono što su vam jele babe i prababe) jeste hrana. Ostalo je sprdačina.

Naravno da osobama kojima radim detaljne protokole za ishranu, a ovaj deo ih zanima, ispisujem i kako se zateže koža i šta se radi da se postigne mladalački oblik lica, a bez ubrizgavanja kolagena ili hijalurona.

No, da se vratim na temu.

Zimus mi donese ćerka dve kesice uzoraka iz nekog tržnog centra da probam. Jedna je bila krema koja košta 1650 dinara za 50ml (neću da je spominjem) jako kao kvalitetna, potpuno prirodna i sve najnaj.
Namažem ja to par puta i koža mi provrišti.

Uzmem drugi uzorak čija kutija ima 150ml (3 puta više) i košta 360 dinara. I prosto se oduševim, jer funkcioniše odlično, čak i ako se maže u zoni ispod oka. Nema alergijskih reakcija, koža je mekana, svilena, nahranjena, divno miriše. I, o gle čuda, u sastavu ima paraben.
I šta sada, mislim se ja.
Ok, ne jedem margarin, ne pijem bademovo mleko u kom se posle 48 sati svašta razvija, ne ljubim kolače sa keksom. Da li da je spomenem ili ne?

I na kraju se odlučim da da. U pitanju je Himalaja (tzv. zimska bogata krema sa alojom i nekom zimskom višnjom, trešnjom, šta li). Jeftino, kvalitetno, super.


Druga stvar za preporuku je Velnea Q10 krema za oko očiju, koja radi bolje od daleko skupljih krema tog tipa, a isto košta celih spektakularnih 345 dinara.

I treća vrlo bitna stvar za žene preko 35 na primer... Nekada davno jedna moja prijateljica je natrčala na bakicu u apoteci. Bakica od preko 80 godina je imala besprekorno lice, skoro kao beba i vrlo ljubazno je objasnila prisutnima (a svi, tojest sve, su bile vrlo zainteresovane da saznaju za tajnu negovane kože). Elem, savet je bio sjajan i tim sjajniji pošto je bio i jeftin.
Ona je odavno, jako davno, naučila da na lice maže samo pantenol kremu (sada imate i krem-gel formulaciju za letnje vreme) i kada je malo ostarila počela je da koristi Solkoseril mast.

U to njeno doba proizvodili su samo masnu kremu, a sada nam je na raspolaganju i gel. E od te trojke gore na slici ovaj gel je naskuplji pošto košta nekih 650 dinara.
U pitanju je hemodijalizat teleće krvi koji se uobičajeno koristi za dekubitis rane ili generalno rane koje teško zarastaju, pošto podstiče obnovu ćelija kože stravičnim brzinama.

Ako su dotičnoj bakici ovo savetovali pre nekoliko decenija i ona nije pogrešila koristeći neprekidno ovako običan preparat, i to u ono doba kada se pojma nije imalo ni o Q10, niti o kolagenskim i hijaluronskim preparatima, a deluje - e tada stvarno verujem.
I istom prilikom setila sam se te priče dok sam kupovala Himalaja i Velnea kremu, te sam u Lili apoteci odmah potražila i ovo. Tokom razgovora sa apotekarkom i ostale žene u redu iza mene su se zainteresovale, pa se nadam da će priča o tome i isprobavanje krenuti.

Znači namažete Solkoseril gel u tankom sloju ispod očiju ili preko bora, sačekate minut da se upije i slobodno mažete bilo koju kremu.

I da ne bude da je ovde sve samo toliko jeftino, evo i kontra primera.

Kako se kod nas prošle godine pojavio novi Max Factor tečni puder Skin Luminizer tako je mene moja mila kćer otpratila u taj isti Lili sa porukom da se ne vraćam bez oba, pošto postoji jedna bočica za celo lice, a ova manja je samo za oko očiju. I ovo đuture košta malo više od 2000 din. Napr., velika je oko 1200 i nešto, a mala 850 ili 950 dinara, više se ni ne sećam.


I ovo su najsvetlije nijanse. I bočice se super prazne, zahvaljujući nekom federu iznutra. I to je moj komentar o svemu. Pozitivan.

Sa druge strane, dati 2000 i više dinara na ovakvu glupost, Bože blagi, pa to sam mogla da uradim samo ja. Kvalitet je na nivou tečnih pudera od oko 600 dinara. Ovaj za oko očiju je vodenastiji i ništa posebno, ništa za onesvešćivanje.
U dve reči - bačene pare.


Sledeća stvar je NAKED3 paleta, kupljena za 1200 ili nešto blizu dinara. Dobila sam je od ćerke na poklon, pošto sam je poželela, a i pošto sam znala da će ona tu i tamo da mi drpa neke nijanse.


Par meseci kasnije shvatile smo da je za stotinak dinara jeftinija u Beču, a onda se pojavila i po obodima beogradskih pijaca za oko 950 dinara, koliko i dan danas košta u kineskoj robnoj kući preko puta Beograđanke.


Ok je, ali ništa specijalno. Čak ova prva mat bela senka ima vrlo traljav kvalitet. Ali da vidimo šta može sa njom.


Ovo je topla i roze verzija.






























A ovo je moja zimska varijanta.


I neko kombinovanje za prolećno doba.

A kada već spominjem tu kinesku robnu kuću, odem ja tako pre neki dan da kupim neke kućne gluposti i naravno završim zevajući u ovo.

I pošto svaki taj gliter ajlajner košta celih epskih 50 dinara kupim 5 komada (nisam samo roze, jer takav jedan već imam odavno). Dete u meni je bilo presrećno, dok je dete van mene prevrtalo očima i govorilo da sam bacila pare na budalaštinu, a da je te pare trebalo njoj da dam... i u tom smislu.


I na sreću, ne izaziva alergijske reakcije kada se maže blizu ivice oka. I izgleda ovako.


































Ove svetlije su išle iznad.


 A ovo je onaj moj zimski standard.


I još malo preterivanja.


I baš dosta preterivanja.


Ili ipak ovako:



Dakle, zaključak bi ponovo bio da ne bacate novac na preskupe, a ipak samo budalaštine. I da se raspitate šta sve od daleko jeftinijih, a daleko kvalitetnijih (i ponekad sasvim slučajno zabavnijih) proizvoda postoji na tržištu.
I da, da nikada ne odrastete, pošto je tu ono zrno večne mladosti (i gluposti).