Ja sam Kira i bavim se uspešno godinama energetskim lečenjima. Možete me kontaktirati na e-mail: kirazdravlje@gmail.com.

Sadržaj ovog bloga je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Zabranjeno je kopiranje sadržaja sa ovog bloga na druge on line lokacije, kao i bilo koja dalja distribucija i prerada tekstova. Autor jedino dozvoljava postavljanje linka. Kršenjem gore pomenutih pravila stiče se uslov za pokretanje krivičnog postupka. COPYRIGHT ©KIRA 2010 - 2022 ALL RIGHTS RESERVED

Tuesday, October 24, 2017

Alopecija i opadanje kose


Opadanje kose i seda kosa

Važno je da znate da menopauza ne prouzrokuje sedu kosu, niti uzimanje dodatnih hormona može da zaustavi ili vrati vašu staru boju kose. Seda i proređena kosa su normalni deo procesa starenja. Žene kojima je menopauza počela u njihovim dvadesetim ili tridesetim nisu tada počele i da sede.

Ali gubitak kose je daleko komplikovanija priča. Gubitak kose u srednjim godinama, takozvana androgena alopecija, izgleda da je više u vezi sa genetikom no sa načinom ishrane ili stilom života koji osoba vodi. Najpogođenije su osobe evropskog porekla, dok se to ostalima dešava daleko ređe.
Naravno da gubitak kose počinje ranije i postaje ekstremniji na muškarcima u odnosu na žene, ali i puno žena ima problem povlačenja linije kose i ćelavih zona. Otprilike polovina svih žena ima neki problem vezan za kosu u toku menopauze.

Uobičajeno ispadanje kose je normalno, ali opadanje koje se dešava odjednom nije normalno uopšte. Ono što mogu da budu okidači za ovaj problem su trudnoća, rađanje deteta, menopauza, ozbiljan emotivni stres, brzo gubljenje težine, problemi sa štitnom žlezdom, problemi sa pituitarnom žlezdom, slaba ishrana, nedostatak gvožđa, nedostatak proteina, prevelike doze vitamina A, hemoterapija, hronične bolesti, sifilis, određeni lekovi i naravno, maltretiranje kose u vidu izbeljivanja hemikalijama, razne 'ladne trajne, čvrsto skupljene punđe i repovi, nošenje umetaka ili perike, i šeširi ili kape.


Homeopatski lekovi za rast kose

Ako ste zainteresovane, kao vid lečenja, možete pokušati i sa homeopatskim lekovima koji se tradicionalno preporučuju ženama i to su:

Lycopodium - preparat koji se preporučuje za gubitak kose uzrokovan hormonalnim fluktuacijama
Sepia - preparat koji se preporučuje ženama u menopauzi, a koje imaju jaka krvarenja i valunge (nalete vrućine)
Phosphoric acid - preparat koji se preporučuje u slučajevima gubitka kose zbog tuge ili jakih osećanja, a koje prati iscrpljenost.


Ishrana i jačanje tela

Eliksir od koprive o kome sam poodavno pisala na ovom mestu (nađite ga), 2-4 čaše na dan jača kosu i smanjuje opadanje na savršen način. Zatim, B vitamini, vitamin E, gvođže i ostali minerali. Redovna upotreba vraća gustinu i jačinu vlasi, i sjaj. Ako vam nešto ovog eliksira i preostane slobodno ga utrljajte u vlasište za brže rezultate.

Svaka seda vlas u vašoj kosi predstavlja suvenir sećanja na dan bez dovoljno minerala u telu. U suštini, boja kose se proizvodi u specijalizovanim ćelijama koje polako odumiru kako mi starimo. Ali je potpuna istina da je kosa puna minerala i da su upravo minerali ono što je potrebno da bi se boja kose održala što duže. A to se postiže uzimanjem biljnih eliksira, bogatih supa i čorbi, redovnijom upotrebom jogurta i algi u ishrani, kao i biljnim sirćetom.

Nedostatak minerala, a posebno gvožđa je najčešći uzrok gubitka kose. Štavelj (Rumex crispus) je jedan od najboljih tonika protiv anemije.

Prirodne boje za kosu takođe mogu da pomognu. Hena ili kana (Lawsonia inermis) kako je poznatija kod nas može da se pronađe u skoro svakom super-marketu i postoje varijeteti, tako da nema potrebe da izgledate kao zapečena šargarepa. Do god je ne koristite preterano, kana će vam ojačati kožu glave i da, kosu. Zbog toga se bojenje kose kanom preporučuje samo 4 puta godišnje.

Ostale prirodne boje za kosu su kafa, ljuske oraha i infuzije žalfije ili ruzmarina.

Matičnjak ili limun trava eliksiri služe da podstaknu cirkulaciju i služe protiv opadanja kose.

Seme čička je tradicionalan slovenski tonik za kosu i posebno se preporuluje onima sa proređenom kosom ili kojima je već počelo opadanje. Namažite se ovim uljem, utrljate ga, ali ne prejako, ostavite preko noći i ujutru operite kosu. To je procedura.

Samo maslinovo ulje je fantastičan tonik o kome se jako malo govori javno. I isto tako i hohoba ulje (kod nas ga pogrešno izgovaraju kao jojoba). Postupak je isti kao kod čička.

I naravno, ako vas niko do sada nije obavestio, evo sada je idealan momenat. Vežbajte, zato što fizička aktivnost podstiče cirkulaciju i time jača i kožu i koren kose.


Ozbiljne medicinske teme

Generalno pravilo je da je u nekim slučajevima gubitak kose uobičajena pojava u toku klimakterijuma (menopauze), ipak ispod toga nešto ozbiljnije može da bude uzrok. Tanka, suva kosa je jedan od prvih znakova nedovoljno aktivne štitne žlezde, a nagli gubitak kose takođe može da bude i rani znak lupusa, autoimune bolesti.

Jedan gutljaj ulja od pšeničnih klica svaki dan u toku šest sedmica bi mogao da pomogne kosi da se ponovo probudi. A isto važi i za puter.

Klimakterijum "šalje" puno energije prema vrhu glave, a to može da preterano stimuliše kožu i prouzrokuje ispadanje kose, uz glavobolje, naravno. Razmrdajte se malo masirajući kožu glave i šetajte napolju po malo hladnijem vremenu, čisto da vam se "ohladi glava".

Upotreba fenova za kosu, hladne trajne frizure i ostali "grubi" tretmani oštećuju i kosu i kožu glave. Koristite infuziono (nikako esencijalno) ulje ruzmarina za masažu, par kapi po par puta nedeljno. To će popraviti štetu, podstaći rast nove kose i pomoći joj da postane jača.

U ove svrhe možete koristiti i infuziona ulja lavande, limuna, majčine dušice, žalfije i semena šargarepe (to je ona divlja šargarepa). Znači, da ne bude zabune, uzme se sveža biljka i dobro potopi u ulje. Nekoliko nedelja kasnije procedi se i imate gotovu medicinu.
Ne sme da se ubuđa i ne sme na Sunce jednom kada je biljka ubrana. Seme šargarepe može suvo i ovo pravilo važi samo za semenje i korenje biljaka.
Da ne zaboravim, uz ova ulja mogu da se koriste i ulja breze, nevena, kamilice, kiparisa, ruže ili hajdučke trave.
Nije baš da nemate izbora.

ONO ŠTO JE po meni NAJVAŽNIJE - PRESTANITE DA PERETE KOSU PREVIŠE ČESTO.
Nekoliko puta MESEČNO je prava mera pranja kose.
U slučaju da je masna, natalkirajte je i protrljajte peškirom i rešeno - više nije masna.


Izbegavajte ljute papričice, pogotove kajen tip. Mnogi herbalisti tvrde da poboljšavaju cirkulaciju, pogotovu u regiji kože glave, ali istraživanja govore suprotno. Kada su folikule dlake u stanju upale, ljute papričice pojačavaju upalni proces i ubrzavaju opadanje kose.


Teška artiljerija u obliku suplemenata i lekova

U slučaju da imate suvu, lomljivu ili retku kosu tada vam nedostaju proteini (meso, jašta), vitamin A, vitamin B12, vitamin C, gvožđe, cink i esencijalne masne kiseline. Hrana i biljni izvori su uvek bolja opcija u odnosu na tablete.

Gubitak kose naravno da može da bude izazvan i uzimanjem lekova kao što su anti-bebi pilule, antikoagulanti, tablete za mršavljenje, lekovi za štitnu žlezdu, nesteroidni antiupalni lekovi uključujući aspirin, ibuprofen, lekovi za snižavanje holesterola, lekovi protiv atritisa, kao što su soli zlata, indomethacin, naproxen, sulindac i čuveni methotrexate, beta-blokatori i lekovi protiv čira. Uz, naravno, lekove koji se koriste u toku hemoterapije.

Minoxidil širi krvne sudove podstičući bebi-finu kosu. Koristite samo 2% soluciju u slučaju da ste žensko.
Što se podataka tiče, ova medicina je uspešna u 19% slučajeva, u 40% slučajeva rezultati su minimalni i zanemarljivi, ALI 40% žena koje su koristile placebo su imale uspešno izrastanje kose!
Sve je u umu.

Neželjeni efekti minoxidila su dlake po licu, preskakanje srca i vrtoglavica.

Trudne žene ne treba da prilaze ni blizu finasterida (propecia), jer uzrokuje strahovita oštećenja ploda. To je u stvari i blagoslov u isto vreme, jer su i ostali nusefekti ove medicine daleko od željenih - oticanje, problemi sa grudima, oštećenje ploda i gubitak trudnoće. Uz to finasterid je potpuno neupotrebljiv za ponovni rast kose ukliko ste post-menopauzna žena.

Pored ovoga, za lečenje alopecije koriste se hormoni, uključujući ERT, HRT, anti-bebi pilule i anti-androgeni (cypoterone actetat, spironolacton i fluramid) u kombinaciji ili samostalno. Koliko vidim, ovako po rezultatima, tužno je to, vrlo opasno i žali Bože para i boleština koje donose zarad bednih rezultata.

Što se tiče poslednjeg rešenja u vidu hirurgije koristi se presađivanje kose, ali je ova procedura daleko manje uspešna kod žena u odnosu na muškarce.

Ima tu još nekih detalja o kojima nisam pisala, ali ih dajem kada radim protokole za ishranu... i funkcionišu, pored činjenice da su bezopasni.







Informacije u vezi mojih usluga lečenja i zakazivanja termina možete pogledati na KONTAKT strani
Sadržaj ovog bloga je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima.
Zabranjeno je kopiranje sadržaja sa ovog bloga na druge on line lokacije, kao i bilo koja dalja distribucija i prerada tekstova.
Autor jedino dozvoljava postavljanje linka.
Kršenjem gore pomenutih pravila stiče se uslov za pokretanje krivičnog postupka.
COPYRIGHT ©KIRA 2010 - 2017 ALL RIGHTS RESERVED