Ja sam Kira i bavim se uspešno godinama energetskim lečenjima. Možete me kontaktirati na e-mail: kirazdravlje@gmail.com.

Sadržaj ovog bloga je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Zabranjeno je kopiranje sadržaja sa ovog bloga na druge on line lokacije, kao i bilo koja dalja distribucija i prerada tekstova. Autor jedino dozvoljava postavljanje linka. Kršenjem gore pomenutih pravila stiče se uslov za pokretanje krivičnog postupka. COPYRIGHT ©KIRA 2010 - 2022 ALL RIGHTS RESERVED

Friday, November 10, 2017

Dlakavi problemi


Pošto sam se skoro bavila temom premalo kose, hajde sada da vidimo kada dlaka ima previše ili kako se to stručno naziva - hirsutizam.

Prvi korak je da ne radite ama baš ništa po tom pitanju. U ovakvim situacijama najbolje je ugnjaviti nekoliko bliskih osoba i ako ne vide vaše dlake toliko upadljivo, zaboravite na celu priču.

Sledeće što možete da uradite, ako prvi korak nije dovoljan, je da se dobro naoružate informacijama. Uopšte nije tako neuobičajeno, niti ste vi jedina ukleta žena na planeti koja ima po par dlaka na bradi, gornjoj usni, grudima ili gde god. Pogotovo u menopauzi, u kojoj ne bi bilo čudno ni da vam izrastu rogovi.
Generalno mišljenje je da menopauza čini neke folikule dlaka daleko osetljivijim na efekte testosterona i zato se odjednom i pojavljuju tamo gde ih nije bilo do tada.
Međutim, iznenadno izrastanje puno dlaka može da ukazuje i na tumor na jajnicima, štitnu žlezdu, nadbubrežne žlezde ili pituitarnu, da, žlezdu.

Što se raznih meditacija i vizuelizacija tiče možete primenjivati redovno vežbu da zamišljate ogledalo ispred sebe i kada ugledate nešto što vam se ne sviđa, prosto pitajte lik u ogledalu zašto se to desilo i kako to da promenite. I pred kraj svake ove vizualizacije nemojte zaboraviti da svom liku ponovite unedogled koliko ga volite.

Dalji koraci postaju konkretniji.

Eliksiri od ovsa, u stvari ovsene trave, mogu da pojačaju intenzitet produkcije testosterona i uobičajeno je mišljenje da to pojačava maljavost. Možda nije dokazano na većem broju ispitanika, na manjem jeste, ali nije zgoreg da izbegavate ovas, obroke sa ovsem, kao ona čuvena ovsena kaša, i naravno eliksire, koncentrisane čajeve od ove biljke.

Pre no što pređete na opasnije zahvate, možete koristiti izbeljivače, jer se svetle dlačice skoro pa i ne vide. Za ovo služi limunov sok ili sunčanje, ili oba zajedno. A neki koriste i blajh za kosu u prahu, razmućen sa 9% hidrogenom i drže ga do 5 minuta na koži gde su dlake.
Ovo ume da bude opasno, pa svako neka odluči na svoju odgovornost.

Brijanje, depilacija voskom ili čupanje dlaka pincetom su česte metode, ali brijanje recimo može da dovede do gušćeg rasta dlaka, a sve metode zajedno mogu da izazovu upale folikula i urasle dlake.


Hirsutizam takođe može da bude izazvan korišćenjem kortikosteroida i lekova za regulaciju visokog krvnog pritiska.

A tretmani lekovima koji se primenjuju i uspešni su oko 80% uključuju kortikosteroide prednizon (pronizon) i deksametazon. Tu i tamo koriste se i hormoni, uključujući anti-bebi pilule i anti-androgene.
Ali ovde treba biti strahovito oprezan i shvatiti da zbog par dlaka možete da završite u daleko većim i grđim problemima

Za trajnije rešavanje dlakavih problema koristi se elektroliza, ali ona može da košta, bolna je, traje, i mora da se uradi više puta. A može da izazove i ožiljke.

Ono što se populariše po Balkanu poslednjih dvadesetak godina je laserska epilacija, ali to je daleko od sigurne metode, jer niko živ od svih tih silnih dermatologa koji su naručili preskupu opremu za svoje salone, neće da potpiše izjavu o odgovornosti u slučaju da vam se nešto neplanirano desi, a može itekako da se desi vezano za imunološke reakcije. Te vas molim da vodite računa i o tim detaljima.