Ja sam Kira i bavim se uspešno godinama energetskim lečenjima. Možete me kontaktirati na e-mail: kirazdravlje@gmail.com.

Sadržaj ovog bloga je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Zabranjeno je kopiranje sadržaja sa ovog bloga na druge on line lokacije, kao i bilo koja dalja distribucija i prerada tekstova. Autor jedino dozvoljava postavljanje linka. Kršenjem gore pomenutih pravila stiče se uslov za pokretanje krivičnog postupka. COPYRIGHT ©KIRA 2010 - 2022 ALL RIGHTS RESERVED

Sunday, December 1, 2019

Magija žene 9 – Menopauza - kapija nepoznate slobode



Da li je menopauza pravi istinski i samo ženski bauk ili još jedan pokušaj pravljenja dodatnog profita današnje farmaceutske industrije? Ima li neke dublje svrhe u ovom procesu odrastanja?


Menopauza je u poslednjih par decenija postala veliki biznis, sa ogromnim profitima i hit tema u medijima. I zašto da ne? Generacije i generacije žena su odgajane na procesiranoj hrani i plastici po imenu margarin i biljne masti, na antibioticima i hormonalnim lekovima. Njihova tela su bukvalno istrošena pravim ili veštački izazvanim stresom koji kreiraju mediji i socijalni uslovi, a preterana aktivnost nadbubrežnih žlezda je lančano dovela do smanjenja funkcije štitne žlezde. A onda je u sred svega toga stigla i menopauza. I odmah je proglašena za nešto nepoželjno i tretirana kao bolest.


Sve je u ciklusima

Sećate li se priče o ženi koju pratimo od začeća kroz ovaj tekst? Sećate li se dela o pubertetu i prvoj menstruaciji? Kako hoda spiralnim stepenicama hormona i kako se pred njom otvara ceo jedan skriveni svet. Sada decenijama posle tog događaja, dok je prolazila kroz odrastanje i snalaženje u svetovima obrazovanja, biznisa, majčinstva i supružništva, ne više devojčica već poodavno žena koju pratimo stigla je i do te pomalo zastrašujuće kapije kroz koju će ipak morati da prođe.

Život se sastoji od faza i dinamika svake te faze je otprilike ista. Uđete u novo, deluje vam zastrašujuće, pa se malo po malo naviknete. Zatim imate lepe dane i loše dane, i savršene dane i „nikad gore“ dane, ali idete dalje. I taman kada ste pomislili da će to sve trajati u nedogled jedna faza života se završava i počinje nova. Uz, treba li reći, istovetnu dinamiku. Na isti način ulazi se i u menopauzu. U sred neke jurnjave možete zaprepašćeno shvatiti da imate valunge (osećaje navale vrućeg vazduha). Neke od nas će shvatiti da telo više ne može da ima manekensku težinu da bi redovno proizvodilo ovulaciju i sa njom menstruaciju. Neka će se osetiti užasno starom jer je mislila da ima još vremena, da može da se ponaša kao devojka. Neka druga će biti poražena shvatanjem da je „počelo“, a da nije uspela da rodi dete ili pronađe pravog partnera za porodicu.
U vrlo surovom svetu današnjice, svetu koji za žene kreiraju neki čudni izvitopereni likovi koji žive u metropolama daleko od prirode i još dalje od etike i zdravog razuma, žena je negirana ako ne izgleda kao model iz fotošopom obrađenih stranica časopisa, ako joj lice više nije glatko, a telo je nepoželjno osim ako ne liči na idealnu vešalicu za garderobu. Godine borbe sa sopstvenim telom, sa čudnim dijetalnim idejama koje se plasiraju po medijima da žena u stvari treba da izgleda kao dečak ostavljaju trag na svima nama.
Ali vratimo se u fazu koja prethodi menopauzi, pošto u njoj leži baza vašeg ponašanja u kasnijim godinama.


Hormonalni ples

Uspon hormonalnim stepenicama u toku puberteta nije nas doveo do savršene visoravni odakle se godinama prostirao pobednički pogled na sve što je „ispod“. Uspon hormonalnim stepenicama doveo je do određenog vrhunca naše reproduktivne sposobnosti i momentalno je počeo silazak. Neke žene su na vrhuncu rađanja u svojoj 19-toj godini, neke druge u svojoj 20-toj. Teško da ćete pronaći ženu koja je ovako dobru poziciju imala posle 25 godina starosti, a tek je fantazija da će to isto moći u svojoj 35-toj ili kasnije. Vaša suštinska menopauza počinje negde sredinom dvadesetih godina, a sasvim je sigurna sredinom tridesetih. To što se od vas u međuvremenu očekivalo da doktorirate na visokim školama ili se probijete kroz korporativnu džunglu, prirodu ne interesuje. U svojim tridesetim odavno niste devojke i nemojte se ponašati kao da jeste, jer ćete delovati smešno. I kasnićete.
Vaše telo malo po malo menja hormonalni balans i prilagođava se kako uslovima života koje mu pružate, tako i neumitnim godinama. Ono što tom istom telu daje bazičnu energetiku je hrana, način disanja i kretanja. Ne možete očekivati blistavu hormonalnu situaciju ako ste od mladih godina uzimale margarin i biljne masnoće u procesiranoj hrani. Ćelijski zidovi u nama su sastavljeni od dva reda masnoća sa redom molekula vode između. Ako je umesto pravih masnoća životinjskog porekla (u prvom redu puter, pa zatim guščija, ovčija, goveđa i pileća masnoća) u ćelije ugrađena plastificirana masa, vaše lice će kao ogledalo jetre postati izborano, a ostatak kože će se boriti sa celulitom kao prirodnim deponijama otpadaka u telu. I naravno, u tom slučaju biće vam potrebne decenije da se očistite od toga.
I potpuno isto važi i za ishranu bogatu šećerima, voćem, skrobnim povrćem i pekarskim proizvodima. Ugljene hidrate, fruktozu, saharozu, glukozu i laktozu jetra „čita“ kao šećere i viškove ili otpad deponuje u dubljim slojevima kože i masnim ćelijama ispod nje. A valunzi su, takođe, u direktnoj vezi sa svojim glavnim okidačem, a to je šećer, i u nešto manjoj meri kafa.
Zatim, ali ne manje važno, jeste kako dišete, što je u neposrednoj vezi sa vašim držanjem. Ukočeno, uspravno držanje, uzana garderoba i večito uvučen stomak da bi izgledale što bolje u kombinaciji sa štiklama, dovešće do deformacija kičme i još teže - do slabe ishranjenosti tela kiseonikom. Stav treba da je opušten, stomak mora da bude opušten i disanje mora da bude potpuno. Potpuno disanje podrazumeva udah koji ide skroz do dole, do same bešike i korena kičme i ispunjava celo telo, isto kao i izdah.
Fizička aktivnost je posebna priča, jer se žene standardno sete da počnu da vežbaju tek pošto se ugoje ili im se mišići opuste. A onda – preteraju izazivajući time mikro ožiljke na mišićnom tkivu što u kasnijim godinama dovodi do ozbiljnih problema. Učinite sebi uslugu i dobro proučite bilo koju veštinu kojom želite da se bavite. Ne smete tek tako da ustanete ujutru i odete na trčanje, niti tek tako da se ranom zorom bavite čak i jogom. Telo mora da se prvo na ispravan način zagreje kako koštano mišićni sistem ne bi pretrpeo povrede, pa tek onda počinje prava aktivnost. I naravno, na kraju ne zaboravite da se istegnete. Bez obzira kojom sportskom aktivnošću nameravate da se bavite, ne zaboravite da ste prvenstveno žena, a da je ženska suština da igra, da pleše. Dan bez makar odigranih 5 minuta na bilo koju muziku koja vam u tom trenutku odslikava dušu – je propao dan.


Počelo je

Zvanično menopauza je „normalna“ ako se desi u 52. godini života plus, minus 5 godina, ali smo svedoci da je sve više žena koje ulaze u nju u svojim tridesetim. U slučaju sumnje i nesigurnosti, kao i posledica po zdravlje potrebno je uraditi analize nivoa hormona u krvi i to estriola, progesterona, testosterona, DHEA S i grupe hormona štitne žlezde pošto je ona vrlo veliki igrač u ovom procesu. I naravno, test krvi treba da se uradi 19. – 21. dana od početka ciklusa pošto će tada dati relevantne podatke. U slučaju nekih nepravilnosti ne uzimajte antibebi pilule kao tip hormonske zamene, već hormone balansirajte ishranom u prvom redu kvalitetnim masnoćama i proteinima.

Silazak hormonalnim stepenicama počinje daleko pre no što će se pokazati prvi „siptomi“ i treba da se odvija postepeno. To je otprilike kao da treba da sa vrha zgrade siđete lagano stepenicama nekih 50 spratova. U slučaju da ste imali hiruršku intervenciju i da su vam odstranili jajnike ili matericu, to za vaše telo znači isto kao da ste skočili sa vrha te zgrade od 50 spratova i završili na pločniku ispred. Reproduktivni organi su bukvalno „pola mozga“ i više od pola svake žene, vodite računa o njima i čuvajte ih najbolje što možete jer će vam biti potrebni i decenijama posle menopauze. U tom procesu isključuje se samo jedan od estrogenskih hormona dok svi ostali nastavljaju sa svojim redovnim radom. Dakle, menopauza nije kraj ni u kom smislu.
I ne postoji nešto što je u proteklih par decenija kršteno kao „perimenopaza“ ili predmenopauza. Ili jeste ili niste. Kao što nikada niste bile u polupubertetu ili polutrudnoći, već ste ušle u pubertet i postale trudne, tako i menopauza nema predperiod. Kada je počelo – počelo je i trajaće.
I na isti način kao što se nisu delili lekovi (a nadajmo se i oslonimo se na zdrav razum da se to neće ni desiti) za preživljavanje puberteta, nisu vam potrebni ama baš nikakvi medikamenti za lakše „preživljavanje“menopauze. Ako je ikome ikada palo na pamet da uzima lekove zarad lakšeg preživljavanja menstruacije, ista osoba bi trebalo ozbiljno da se zapita šta je to što u životu i u svom zdravlju radi pogrešno, a ne da problem maskira hemikalijama. To je proces, apsolutno prirodan i nije bolest. A menopauza ne samo da jeste proces, to je ona vrhunska ženska inicijacija, posle koje vam je konačno dozvoljeno da postanete prava moćna šamanka.
Prekursor za kreiranje svih hormona, pa i progesterona od kog se kasnije stvaraju estogeni jeste holesterol. Za ženu je kritično važno da obiluje u holesterolu da bi bila zdrava. Ne nasedajte na stare i pogrešne priče da je holesterol vezan za zakrečenje krvnih sudova i gojenje, i da postoji „dobar i loš holesterol“. Ova „amatersko“ mišljenje koje se ukorenilo u svest u proteklih par decenija dovelo je do epidemije metaboličkog poremećaja i poremećaja u radu štitne žlezde, kao i moždanih udara. U plaku koji zakrčuje krvne sudove 1,5% su ukupne masnoće, od čega je 0,5% ukupan holesterol, a 90% su kalcijumske naslage. Koliko treba dugo razmišljati da bi shvatili da nanosi neorganskog kalcijuma zapravo izazivaju problem, a ne holesterol. S tim u vezi treba biti svestan da je ljudski mozak izgrađen od otprilike 70% masnoća i 30% vode, te ako želite da budete svesne i aktivne do samog kraja ne ukidajte svom mozgu i žlezdama osnovni materijal za rad, a to su prirodne masnoće.
I baš zbog toga, na putu do posla, zaobiđite pekaru i još više apoteku, i svaki dan konzumirajte jaja i minimalno jednu veliku kašiku putera, kao savršenu žensku hranu. A za samo mesec dana smejaćete se svojim bivšim klimakteričnim problemima.
U slučaju da imate problem sa suvom vaginom pokušajte naizmenično da pijete po minimum pola litre biljnih infuzija od ovsene trave ili crvene deteline. Potrebno je uzeti 30gr samo jedne (suve) biljke i preliti je sa litrom prethodno proključale vode. Poklopiti i ostaviti minimum 4 sata. Posle toga spremno je za upotrebu i ako redovno konzumirate ova dva biljna eliksira zaštitite se od neželjene trudnoće, bez obzira da li još uvek imate ili nemate menstruacije... jer pored ponovo dobrog i uzbudljivog seksa možete očekivati i ono neočekivano.
Za spoljnu upotrebu umesto lubrikanata slobodno koristite nerafinisano kokosovo ulje, koje će pored vlaženja unutrašnjosti vagine ponovo učvrstiti njenu samu muskulaturu i nahraniti je u direktnom kontaktu.
I nemojte se plašiti valunga. Ogromna količina energije koja je svih proteklih plodnih godina bila usmerena na reproduktivne organe i na vaš majčinski deo ličnosti sada je oslobođena i promenivši smer ide ka glavi. Kundalini energetski tok konačno vas je rešio svih starih „obaveza“ i sada je idealno vreme za sve ono što ste oduvek želele da naučite i uradite. Ili za ono što se tek otvara u vašoj svesti.

Nekada davno, milionima godina davno, mlade žene su se preko dana brinule o deci, dok su muškarci odlazili na duga i rizična putovanja u potrazi za lovinom. U pećinama i savanama noću su starije žene imale zadatak da dežuraju dok svi ostali spavaju, da upozoravaju na moguću opasnost i stalno održavaju plemensku vatru. 

            I zato nema potrebe za nervozom ako noću ne možete da spavate. Iskoristite to vreme da učite, da čitate i razmišljate na miru o budućim planovima. Sada ste vi zaštitnik i lekar svoje porodice i ne dajte da se plemenska vatra i plemensko znanje i predanje ugase. Pogotovo ne u jednoj tako napornoj porodičnoj noći kao što je vaša menopauza.




Informacije u vezi mojih usluga lečenja i zakazivanja termina možete pogledati na KONTAKT strani


Sadržaj ovog bloga je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima.
Zabranjeno je kopiranje sadržaja sa ovog bloga na druge on line lokacije, kao i bilo koja dalja distribucija i prerada tekstova.
Autor jedino dozvoljava postavljanje linka.
Kršenjem gore pomenutih pravila stiče se uslov za pokretanje krivičnog postupka.
COPYRIGHT ©KIRA 2010 - 2020 ALL RIGHTS RESERVED