Ja sam Kira i bavim se uspešno godinama energetskim lečenjima. Možete me kontaktirati na e-mail: kirazdravlje@gmail.com.

Sadržaj ovog bloga je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Zabranjeno je kopiranje sadržaja sa ovog bloga na druge on line lokacije, kao i bilo koja dalja distribucija i prerada tekstova. Autor jedino dozvoljava postavljanje linka. Kršenjem gore pomenutih pravila stiče se uslov za pokretanje krivičnog postupka. COPYRIGHT ©KIRA 2010 - 2022 ALL RIGHTS RESERVED

Thursday, October 14, 2021

Ishrana pšeničnim klicama, proklijalim semenjem ili mladicama - konačno istina

 U tekstu koji sledi vrlo ću jasno i pregledno da objasnim zašto su isklijale žitarice OTROVNE za ljudsku ishranu i zašto NE TREBA da ih koristite.


Zahvaljujući neumornom spinovanju jednog te istog ili par sličnih tekstova sa nebrojenim obradama u kojima su ispred svih čuveni bosanski sajtovi, pa zatim srpski, a eto od skoro i jednog čuvenog srpskog izdanja namenjenog ženama, za njima (zahvaljujem se na kopiranju suštine jednog mog teksta, kakva čast od strane vaših netalentovanih kvazi istraživačkih novinarki), a sve - ne zarad širenja i prosvetljavanja Balkana po pitanju ishrane i zdravlja, već zbog lake i brze prodaje oglasnog prostora, a preko štancovanja prepisanih budalaština... (koliki uvod)... na sve strane možete da čitate kako i koliko su izklijale žitarice zdrave, pa su zdrave, pa su zdrave...

Tvrdim da klice nisu zdrave i da nikako ne treba da ih koristite.

Sa ovim možete ili ne morate da se složite, ali bih volela da pre no što se pokrene ikakva rasprava svako sam pogleda očigledne podatke, te na osnovu toga donese krajnji sud.


Krenimo redom...

Da li ste čuli da se igde u hiljadama i hiljadama godina dugoj (i više od toga) ljudskoj ishrani koriste klice?
Nigde, osim jednog jedinog izuzetka.

Koriste se samo isklijale klice mungo pasulja i to rade Kinezi. Kinezi su inače poznati po tome da su morali da se privikavaju na različite tipove svih mogućih i nemogućih nutrijenata zbog večitih gladnih perioda, međutim...
Isklijale klice mungo pasulja se posle toga dugo kuvaju i obrađuju na razne načine da bi otpustile svoje otrovne sastojke i zaista postale jestive.

No, vratimo se nama na zapadnoj strani planete i uradimo jedan prost eksperiment.

Ako imamo dve semenke suncokreta na primer (a u obzir dolaze naravno i druge vrste) i jednu ispečemo, a drugu ostavimo sirovu pa ih posadimo u zemlju - šta se dešava?

Ona sirova počinje da klija.
Ona pečena biva pojedena od strane mikroorganizama u tlu, tojest razložena.
(Ovde još treba napomenti da tek treba da napišem tekst o sirovoj ili kuvanoj ishrani, činjenicama i fantazijama, kao i posledicama istih fantazija, pošto sam bila na obe strane te priče. Ali o tome drugom prilikom.)

Dakle, mikroorganizmi tojest probiotske bakterije u tlu nisu glupe. Poješće hranu za koju znaju da može da im obezbedi nutrijente, a ne otrove.
Sirova semenka klija i dalje i nikom živom u okolini ni u tlu niti iznad njega ne pada na pamet da to jede. Zašto? Zato što se samo seme zaštitilo otpuštanjem određenih supstanci (mnogih vrlo kancerogenih) po sebi, a upravo zarad zaštite - da bi biljka mogla da izraste do kraja.

Dakle, uzmemo li klicu za ishranu - otrovaćemo se.

Sve ovo treba da nam bude poznato od detinjstva, iz perioda kada su nas članovi naših porodica ili učitelji učili da razmišljamo logično. Ali avaj...

Mnogi će na ovo reći da lupetam, da pojma nemam, da su klice možda i eventualno kancerogene, ali da imaju toliko korisnih sastojaka koji su u stanju da neutrališu one štetne i da nam pruže obilje vitamina i minerala.

Pitam vas - da li je to tako ili papagajski pevate napamet jednu te istu pesmu?

Zato pogledajmo dalje šta su ČINJENICE...

Na Internetu sada imate obilje sajtova koji vrlo precizno, naravno i objektivno daju laboratorijske podatke o nutritivnoj vrednosti namirnica.

Elem, kolika je nutritivna vrednost klica? Pogledajmo sledeće:


Na ovom linku možete da vrlo jasno pročitate nutritivne podatke vezane za pšenične klice:
nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5750/2
I dati su podaci tačno za proklijalu pšenicu koja dalje nije termički obrađivana (u prevodu kuvana), da ne bude zabune.

A onda sledi iznenađenje i opraštanje sa iluzijama.

Na ovom linku dati su nutritivni podaci za kelj kuvan sa solju:
http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2865/2


Neko će reći: Aha, radili su sa 130 grama kuvanog kelja i sa 108 grama pšeničnih klica, ali ja vas upućujem da pogledate procentualne podatke. Za one koji to nisu naučili u osnovnoj školi radi se na 100, pa se procenat nečega odnosi na 100 od ukupnog. Te ako kuvan kelj ima 354% vitamina A, a pšenična klica 0% onda to znači da je procena rađena za istu ukupnu težinu namirnice.

Aha, upravo ste shvatili da pšenična klica ima 0% vitamina A!
A pričali su vam drugačije.

Pogledajte šta sve sadrži slani skuvan kelj.




A pogledajte sada koliko malo vitamina sadrži pšenična klica.
Ima li daljih pitanja?



Neko će na ovo reći da je ispod u mineralnom sastavu pročitao da klice sadrže ogromnu količinu mangana, a onda bi moje uzvratno pitanje (u Sokratovskom maniru) bilo da li ste sigurni da vam je potrebna ta količina mangana i da li vaše telo zna šta da uradi sa njom, osim da je tretira kao trovanje?


Kuvan kelj je najbolja biljna namirnica koja postoji na ovoj planeti, klice su na dnu nutritivne liste.

I sledeće pitanje - Šta je sa B vitaminima?
To je potpuna istina. Za razliku od vitamina A i C vitamina kojima je kelj prepunjen, klice imaju više B vitamina, ali... tu sam vas čekala.
Klice imaju MALO B vitamina, a goveđa džigerica ima MNOGO B vitamina.

Pogledajmo nutritivne podatke za skuvanu goveđu džigericu na ovom linku:
http://nutritiondata.self.com/facts/beef-products/3470/2

I evo šta piše:


Pa klice nisu ni blizu hranljivosti jedne goveđe džigerice. Ona je čudo od obilja B vitamina. 
A i u odnosu na mineralni sastav je hranljiva bomba i klice ponovo ne mogu da se mere sa njom.
A eto ima i odličan procenat selenijuma, te se ne morate bacati u trošak nabavljajući indijski orah, osim ako to baš ne želite.
I uz to... Zašto bi bacali veliki novac na tablete sintetičkog vitamina B12 koji se u telu sa živom vezuje u daleko opasniji oblik metil-žive (koji onda ni Bog otac ne može da izbaci iz tela), kada možete za mali novac da se savršeno ishranite i izbegnete opasne hemijske reakcije istom prilikom?
Razmišljate li o tome?

Stravične količine bakra u goveđoj džigerici, a ne u klicama, će vam redovnom konzumacijom vratititi prirodnu boju kose. I to je razlog što ja, u ovim godinama, nemam sede.

Inače, koristim sirovu goveđu džigericu, koja ima nešto niži vitaminski i mineralni sadržaj od one kratko kuvane, pošto tako dobijam brzo svarljive amino-kiseline i zato što mi je, ponovo u ovim godinama, potrebno amazonsko žensko telo zbog borilačkih treninga... a i da bih dokazala svom detetu da matora žena može da ima bolje telo od mlade. Pa neka stavi prst na čelo i počne da razmišlja, što i ostalima želim.

Ovo je bio moj najomiljeniji obrok ovog proleća, pun prepun hranljivih materija, a lagan za varenje i savršen za podmlađivanje. Dobro ukuvano varivo od koprive (zarad razbijanja biljnih ćelijskih zidova koji su sastavljeni od celuloze) i sirove goveđe džigerice.


 

Ne dozvolite sebi da vam papagaji i novinari prepisivači oblikuju mišljenje.
Istražujte, pa to je sada bar najlakše.


I ako do sada niste znali da klice NISU hranljive i da NEMAJU obilje vitamina i minerala, evo sada znate.
Borim se za prave i proverene informacije.
Pogotovo zdravstvene.




Sadržaj ovog bloga je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima.
Zabranjeno je kopiranje sadržaja sa ovog bloga na druge on line lokacije, kao i bilo koja dalja distribucija i prerada tekstova.
Autor jedino dozvoljava postavljanje linka.
Kršenjem gore pomenutih pravila stiče se uslov za pokretanje krivičnog postupka.
COPYRIGHT ©KIRA 2010 - 2022 ALL RIGHTS RESERVED