Ja sam Kira i bavim se uspešno godinama energetskim lečenjima. Možete me kontaktirati na e-mail: kirazdravlje@gmail.com.

Sadržaj ovog bloga je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Zabranjeno je kopiranje sadržaja sa ovog bloga na druge on line lokacije, kao i bilo koja dalja distribucija i prerada tekstova. Autor jedino dozvoljava postavljanje linka. Kršenjem gore pomenutih pravila stiče se uslov za pokretanje krivičnog postupka. COPYRIGHT ©KIRA 2010 - 2022 ALL RIGHTS RESERVED

Tuesday, September 6, 2011

Najbolji tenis bez glutena


Najbolji svetski teniski as Novak Đoković je početkom ove godine prešao na bezglutensku dijetu. Ovo je učinio po savetu svog nutricioniste i pošto je alergološki test pokazao osetljivost na gluten. Po Đokovićevim rečima – izgubio je nešto telesne mase, ali je dobio na brzini i snazi.*

Poslednjih godina vrsni svetski nutricionisti pokušavaju da edukuju obične ljude o tome koliko je gluten zapravo opasna komponeneta ishrane. Osim što izaziva celijakalnu bolest, prvi simptom je umor. Da li ste danima, nedeljama ili mesecima umorni i bezvoljni? I da li ste možda pomislili da to može da ima vezu sa vašom ishranom?
Svi smo već duže vreme izloženi kampanjama velikih prehrambenih kompanija o blagodetima ishrane žitaricama, što se u prevodu svodi na savet da koristimo baš njihove proizvode, baš procesirane žitarice u oblicima kuglica, kockica, štapića, sa dodatim šećerom i ukusom keksa, čokolade, veštačkih aroma. Da bi situacija bila još mračnija ovi proizvodi se reklamiraju kao izvor snage, fitnes ili sportski način ishrane, lek za probleme gojaznosti i idealan energetski izvor za vašu decu. Potrebno je samo pomešati ih sa mlekom ili voćnim sokom (u pitanju su ponovo industrijski procesirani proizvodi) i imaćete kompletan obrok.
Ono što prehrabenoj industriji nikako ne odgovara jeste da se javno govori o rezultatima baš ove vrste ishrane. Procesirane žitarice su izvor ugljenih hidrata koji pomešani sa šećerom i/ili mlekom proizvode insulinske udare u sistemu. Prvo se osećate siti, naduveni, a zatim pospani i umorni. Sat ili dva kasnije ponovo ste gladni. Umesto da metabolizam gori masnoće, on koristi šećer i to vodi u začarani krug koji se vrlo često završava dijabetesom tip 2. Sa druge strane, višedecenijska kampanja uvođenja makrobiotike kao zdravog načina ishrane vodi sličnim rezultatima.
Poremećaji u radu nekih organa, depresija, akne, dijareja/konstipacija, osteoporoza, umor, anemija, neplodnost, čitavi nizovi autoimunih oboljenja (Kronova bolest, lupus, multipleks skleroza, dijabetes...) rezultat su alergije na gluten.

Gluten je komponenta žitarica (pšenica, ječam, raž) koja se rastvorena u vodi, u toku unosa u telo, deli na više od 50 različitih fragmenata gliadina koji dalje u slučaju osetljivosti izazivaju imuno sistem da napada sopstvene ćelije za koje se gliadin vezao i time dalje oštećuje organe ili celo telo.
I ako Novak Đoković više uopšte ne konzumira paste, pice, hleb, pite ili keks, zašto bi ste vi to dalje činili? Šalu na stranu, pored ovih proizvoda gluten se nalazi i u kesicama (supe, pirei, sladoled), sosovima i slatkišima. Takođe, gluten se ne nalazi u pirinču i kukuruzu, mada se konzumiranje ovih hrana savetuje samo par puta nedeljno, a ne svaki dan.

Alergološka analiza kojom se utvrđuje alergija na hranu se naziva IGg analiza. U našim medicinskim ustanovama je do sada bilo uobičajeno da se rade IGe analize gde se utvrđivalo da li je osoba alergična na egzotične trave, prašine ili buđ. Međutim, pre no što vas vaš lekar pošalje na IGe analizu gde će se eventualno pronaći da ste alergični na neku daleku amazonsku biljku, zatražite i konkretnu proveru na hranu. Vrlo retke državne medicinske ustanove rade ovu analizu i njihove imunološke laboratorije uopšte znaju da postoji. Privatne laboratorije su nešto brojnije, ali treba iskreno i reći da je kompletna analiza poprilično skupa. Međutim, dovoljno je da tražite analizu na gluten (ili pšenične proizvode) i eventualno još na mlečne proizvode, pošto ove dve pokrivaju najveći broj oboljenja.

Čak iako niste u mogućnosti da uradite IGg analizu, a bolujete od neke bolesti pokušajte da na par meseci uvedete proteinsku dijetu i posmatrajte rezultate. Režim ishrane gde provlađuje sirovo, najviše zeleno lišćato povrće, nešto malo voća, malo mesa uz obavezno konzumiranje masnoća (prirodna biljna i riblje ulje, kao i orašasti plodovi) i pažljivo izabrane suplemente (B vitamini, magnezijum...) doneće poboljšanja.

* Yahoo Sports, maj 2011., Mercola.com, juli 2011. 




Informacije u vezi mojih usluga lečenja i zakazivanja termina možete pogledati na KONTAKT strani


Sadržaj ovog bloga je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima.
Zabranjeno je kopiranje sadržaja sa ovog bloga na druge on line lokacije, kao i bilo koja dalja distribucija i prerada tekstova.
Autor jedino dozvoljava postavljanje linka.
Kršenjem gore pomenutih pravila stiče se uslov za pokretanje krivičnog postupka.
COPYRIGHT ©KIRA 2010 - 2011 ALL RIGHTS RESERVED