Kurkuma je zdrava, u stvari kurkuma je izuzetno zdrava - to je istina. I ovo možete pronaći gde god da se okrenete pošto se mahom po sajtovima spinuju jedni te isti tekstovi.
Da se razumemo, kurkuma jeste zdrava, ali samo ako znate kako da je primenite. U suprotnom je bomba koja pogrešnom upotrebom može da vam ubogalji jetru, pa za njom oči, a pre očiju ceo sistem za varenje.
Samo toliko.
Pamtite moje reči - za desetak godina uz kurkumu će ići i zvanično upozorenje da može da ima jako ružne nus efekte.
Prvo i osnovno pravilo jeste da se biljke ne koriste u kapsulama, a pogotovo ne kurkuma. I zbog ove izjave i još nekih omražena sam kod veletrgovaca takozvane zdrave hrane i biljnih lekova pošto im javno i bez srama upropaštavam zaradu, ali šta da radim - neko mora da kaže i istinu.
Drugo pravilo, za korisnike kurkume još važnije je da se kurkuma nikada, ali ama baš nikada ne koristi sirova, već mora da bude skuvana u hrani.
I treće pravilo je da zbog svoje snage i dejstva na jetru mora da se kombinuje sa nekim drugim biljkama, što zna svaki ajurvedski lekar.
Pa da vidimo kako to izgleda konkretno.
Po tradicionalnom ajurvedskom receptu lek se pravi ovako: uzme se jedan deo kurkume u prahu, jedan deo semena kima, 6 delova semena korijandera i 6 delova semena morača.
Ako ste, na primer, uzeli 10 gr kurkume, na to ide 10 gr kima, 60 gr korijandera i 60 gr morača. Ove mere smanjujte ili povećavajte u istoj razmeri.
Kupi se električni mlin za kafu, pa se sve samelje osim kurkume koja je već u prahu. Pomeša se dobro u tegli, koja se obloži spolja aluminijumom ili običnom neprovidnom hartijom, a da ova kombinacija začina ne bi bila izložena svetlosti.
Po ajurvedi kim pomaže digestivnu vatru, a morač balansira sve ovo. Kim greje, isto kao i kurkuma, morač hladi. A korijader čisti krv i ima i manji diuretički efekat. Sva tri začina su u službi kurkume koja ima najjače dejstvo i mora pravilno da se usmeri.
Dnevna doza je jedan obrok sa ovom mešavinom, a počinje se sa četvrtinom kašičice.
U tiganj se stavi gi ili valjano (kvalitetnije) ulje, malo čiste vode i recimo brokoli (bilo koje povrće koje se kuva tog dana) i mešavina ovih začina. Uključi se ringla, a tiganj se obavezno pokrije da supstance koje se izdvajaju iz začina i povrća ne pobegnu u pari i to je to. Obrok se normalno skuva i normalno pojede.
Meni je sasvim jasno da kurkuma i jela pravljena sa kurkumom nemaju baš ukus čokoladnih bombona, ali da ima odlična dejstva - ima ih zaista.
Međutim, ako mislite da ste najpametniji i da ćete gorkast kurkumin ukus da zaobiđete tako što ćete progutati kapsulu sa sirovim korenom u prahu ove biljke - da znate da sebi pravite jako lošu uslugu.
Ajurvedska medicina je razvijana i korišćena hiljadama godina sa odličnim rezultatima i ako neko zna kako se koristi ili ne koristi neka biljka onda su to baš ajurvedski doktori. A oni kurkumu koriste upravo u ovakvoj mešavini.
Informacije u vezi mojih usluga lečenja i zakazivanja termina možete pogledati na KONTAKT strani
Sadržaj ovog bloga je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima.
Zabranjeno je kopiranje sadržaja sa ovog bloga na druge on line lokacije, kao i bilo koja dalja distribucija i prerada tekstova.
Autor jedino dozvoljava postavljanje linka.
Kršenjem gore pomenutih pravila stiče se uslov za pokretanje krivičnog postupka.
COPYRIGHT ©KIRA 2010 - 2015 ALL RIGHTS RESERVED