Ja sam Kira i bavim se uspešno godinama energetskim lečenjima. Možete me kontaktirati na e-mail: kirazdravlje@gmail.com.

Sadržaj ovog bloga je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Zabranjeno je kopiranje sadržaja sa ovog bloga na druge on line lokacije, kao i bilo koja dalja distribucija i prerada tekstova. Autor jedino dozvoljava postavljanje linka. Kršenjem gore pomenutih pravila stiče se uslov za pokretanje krivičnog postupka. COPYRIGHT ©KIRA 2010 - 2022 ALL RIGHTS RESERVED

Wednesday, July 8, 2015

Kada NE TREBA da verujete doktoru


Osobe koje me poznaju znaju da nikada ništa loše ne govorim o standardnoj zapadnoj alopatskoj medicini. Ona ima svoje mesto isto kao što ga ima i herbalizam, akupunktura, tradicionalna kineska medicina, energetska lečenja, homeopatija ili čak šamanizam. Sve ima svoje mesto i sve postoji baš zbog potrebe.
Ali isto tako poznato je da sam na više strana i pisala i govorila da su svakoj profesiji otprilike imate 95% šlosera ili diletanata, 4% valjanih stručnjaka i 1% majstora svog zanata.
I medicina nije nikakav izuzetak iz ovog pravila. A na vama je da doprete do boljih doktora ili onih mitskih majstora. Ili da zahtevate da vam drugi omoguće da stignete do njih.

Pa kako da znate da imate posla sa diletantom umesto pravog doktora?

U situacijama kada vam:

-doktor kaže da ništa više ne može da se uradi po pitanju vašeg stanja
-doktor "specijalista" odvoji celih 15 minuta za prvi pregled u slučaju da imate hronično stanje bolesti
-kada doktor po inerciji primenjuje istu terapiju iako ona ne daje rezultate mesecima ili godinama
-kada doktor naručuje specijalne testove ili dodatna ispitivanja bez jasnog terapeutskog cilja ili dijagnostičkog očekivanja
-kada doktor bez specifikovanih testova ili ispitivanja propisuje medikamente ili tretmane
-ako doktor ne objasni jasno ili dovoljno jasno (vama lično jasno) šta su ciljevi i očekivanja lečenja
-ako se doktor oslanja na prepisane lekove kao na jedino rešenje
-kada doktor odbija da vam objasni (jasno) šta su RIZICI i šta su DOBROBITI prepisanog leka
-ako koristite nekoliko različitih lekova istovremeno (bez obzira za koje su bolesti), a vaš doktor ne prati i ne kontroliše redovno vaše zdravstveno stanje
-ako doktor želi da koristite jedan lek do kraja života
-ako doktor propisuje lekove čak i zdravim osobama

Pored toga što govore o nestručnosti (da ne kažem gluposti) doktora, ove situacije mogu da vas dovedu u vrlo veliku zdravstvenu opasnost. I vi kao pacijent imate sva prava da ih pitate sve ono što vas zanima, kao na primer - da li će me ovo izlečiti i za koje vreme otprilike, na osnovu kojih pokazatelja/analiza ste mi prepisali ovaj lek/tretman, da li ste me pre toga pitali kako se hranim/dišem/vežbam/u kojim uslovima živim, da li se iole razumete u ishranu/vežbanje/disanje/biohemiju/neurologiju?
Nemojte se ustručavati. Doktori postoje zbog vas, ne vi zbog njih.
I ako je u pitanju neko oboljenje za koje doktor specijalista tvrdi da ima valjano rešenje neka vam pokaže urađenu studiju gde se baš taj lek ili postupak primenjivao više godina na ispitivanim pacijentima, uključujući i kontrolnu placebo grupu.
Nemojte nikom verovati na reč, tražite dokaze.

Ova filozofija itekako važi za nove lekove na tržištu koje su neki (nazovi) doktori skloni da odmah promovišu. Da li se to radi zbog novca koje bi farmaceutske kuće mogle da im nude (a te situacije se realno i dešavaju) ili zbog ego gluposti da se uvek bude prvi, pa i po cenu rizikovanja - vas ne treba da zanima.

U slučaju da se pojavio "novi" lek na tržištu i da jedan takav nazovi doktor želi da ga uzimate imate svako pravo da tražite da vam pokaže one valjane višegodišnje studije ispitivanja leka ili da, ukoliko nema takve papire, lek prvo godinama uzima lično, pa ga posle par godina daje svom psu, pa zatim svojoj deci.
Dok se ne uradi ovaj "kućni" test proći će jedno 15 godina, ali ćete sigurno znati na čemu ste.

Nemojte se plašiti i neka vas ne plaše pričama o bolestima, ako nemaju konkretne dokaze i rešenja.
Vaše je pravo da budete detaljno obavešteni, pregledani i najbolje tretirani.

I naravno da ne zaboravim - ova načela treba da se primene na svim vrstama lekara i svim vrstama medicine, tradicionalnim i netradicionalnim, ovim ili onim, sasvim je svejedno.
Ne dozvoljavajte nikom od njih (od travara do dr.mr.sci.) da vam priča priče, tražite dokaze.
Tako ćete znati da li pred vama osoba koja je majstor svog zanata.