Ja sam Kira i bavim se uspešno godinama energetskim lečenjima. Možete me kontaktirati na e-mail: kirazdravlje@gmail.com.

Sadržaj ovog bloga je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Zabranjeno je kopiranje sadržaja sa ovog bloga na druge on line lokacije, kao i bilo koja dalja distribucija i prerada tekstova. Autor jedino dozvoljava postavljanje linka. Kršenjem gore pomenutih pravila stiče se uslov za pokretanje krivičnog postupka. COPYRIGHT ©KIRA 2010 - 2022 ALL RIGHTS RESERVED

Monday, May 25, 2015

Uslov za zdravlje


Stalno ponavljam istu stvar - imamo telo i to telo mora da se kreće da bi bilo zdravo.

Ne treba preterivati po pitanju vežbanja, ali ne treba previše ni mirovati. Najbolje bi bilo osetiti sopstveno telo i shvatiti kada, koliko i koje vrste vežbi su adekvatne baš za vas baš u tom trenutku.

Često se ljudi pravdaju time što nemaju novca da plaćaju časove ili trenere, i da nemaju adekvatan prostor za vežbanje.
Ali ko zaista želi da vežba naći će načina. Pogotovo je to lako danas kada su sve sile Interneta uz vas, a toliko znanja se besplatno nudi.

Za početak dovoljna vam je mala prostorija ili prazan prostor u središtu jedne sobe srednje veličine. I samo obratite pažnju da ne zakačite luster u toku onih vežbi gde se ruke podižu.

Bipaša Basu je indijska glumica koja se na zapadu proslavila svojim fitnes programima. Vrlo je volim, volim njen stil i različite pristupe vežbanju.

Ako niste vični i niste u nekoj valjanoj kondiciji treba da počnete lagano i najbolje uz zabavu. I baš u tu svrhu ovih pola sata bolivudskog igranja nekoliko puta nedeljno mogu da vas regenerišu i vrate vam osmeh na lice. 




A ako imate neku početnu kondiciju mogli bi da pokušate i sa njenim kardio vežbama koje su malo teže.



Kasnije možete da pronađete i njene video klipove sa zahtevnijim vežbanjem, ali za početak i ovo je sasvim dovoljno.

Nemojte se samo pravdati nemanjem vremena, pošto se to rešava gašenjem televizora, pa vremena odjednom ima.

I kao što sam napisala iznad, nemojte se pravdati nedostatkom novca - gledanje ovih videa i vežbanje u sobi je sasvim besplatno.
A s obzirom da počinje lepo vreme slobodni ste da izađete u najbliži park i tamo nastavite i proslavite svoju kondiciju, i novo i zdravije telo. 



Informacije u vezi mojih usluga lečenja i zakazivanja termina možete pogledati na KONTAKT strani


Sadržaj ovog bloga je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima.
Zabranjeno je kopiranje sadržaja sa ovog bloga na druge on line lokacije, kao i bilo koja dalja distribucija i prerada tekstova.
Autor jedino dozvoljava postavljanje linka.
Kršenjem gore pomenutih pravila stiče se uslov za pokretanje krivičnog postupka.
COPYRIGHT ©KIRA 2010 - 2015 ALL RIGHTS RESERVED

Thursday, May 14, 2015

Kurkuma - istina i greške u primeni


Kurkuma je zdrava, u stvari kurkuma je izuzetno zdrava - to je istina. I ovo možete pronaći gde god da se okrenete pošto se mahom po sajtovima spinuju jedni te isti tekstovi.
Da se razumemo, kurkuma jeste zdrava, ali samo ako znate kako da je primenite. U suprotnom je bomba koja pogrešnom upotrebom može da vam ubogalji jetru, pa za njom oči, a pre očiju ceo sistem za varenje.
Samo toliko.

Pamtite moje reči - za desetak godina uz kurkumu će ići i zvanično upozorenje da može da ima jako ružne nus efekte.

Prvo i osnovno pravilo jeste da se biljke ne koriste u kapsulama, a pogotovo ne kurkuma. I zbog ove izjave i još nekih omražena sam kod veletrgovaca takozvane zdrave hrane i biljnih lekova pošto im javno i bez srama upropaštavam zaradu, ali šta da radim - neko mora da kaže i istinu.

Drugo pravilo, za korisnike kurkume još važnije je da se kurkuma nikada, ali ama baš nikada ne koristi sirova, već mora da bude skuvana u hrani.

I treće pravilo je da zbog svoje snage i dejstva na jetru mora da se kombinuje sa nekim drugim biljkama, što zna svaki ajurvedski lekar.
Pa da vidimo kako to izgleda konkretno.

Po tradicionalnom ajurvedskom receptu lek se pravi ovako: uzme se jedan deo kurkume u prahu, jedan deo semena kima, 6 delova semena korijandera i 6 delova semena morača.

Ako ste, na primer, uzeli 10 gr kurkume, na to ide 10 gr kima, 60 gr korijandera i 60 gr morača. Ove mere smanjujte ili povećavajte u istoj razmeri.


Sve ostalo osim kurkume se kupuje u semenu, i to neprskano, pa se melje pred samo kreiranje začina.
Kupi se električni mlin za kafu, pa se sve samelje osim kurkume koja je već u prahu. Pomeša se dobro u tegli, koja se obloži spolja aluminijumom ili običnom neprovidnom hartijom, a da ova kombinacija začina ne bi bila izložena svetlosti.

Po ajurvedi kim pomaže digestivnu vatru, a morač balansira sve ovo. Kim greje, isto kao i kurkuma, morač hladi. A korijader čisti krv i ima i manji diuretički efekat. Sva tri začina su u službi kurkume koja ima najjače dejstvo i mora pravilno da se usmeri.

Dnevna doza je jedan obrok sa ovom mešavinom, a počinje se sa četvrtinom kašičice.

U tiganj se stavi gi ili valjano (kvalitetnije) ulje, malo čiste vode i recimo brokoli (bilo koje povrće koje se kuva tog dana) i mešavina ovih začina. Uključi se ringla, a tiganj se obavezno pokrije da supstance koje se izdvajaju iz začina i povrća ne pobegnu u pari i to je to. Obrok se normalno skuva i normalno pojede.

Meni je sasvim jasno da kurkuma i jela pravljena sa kurkumom nemaju baš ukus čokoladnih bombona, ali da ima odlična dejstva - ima ih zaista.
Međutim, ako mislite da ste najpametniji i da ćete gorkast kurkumin ukus da zaobiđete tako što ćete progutati kapsulu sa sirovim korenom u prahu ove biljke - da znate da sebi pravite jako lošu uslugu.

Ajurvedska medicina je razvijana i korišćena hiljadama godina sa odličnim rezultatima i ako neko zna kako se koristi ili ne koristi neka biljka onda su to baš ajurvedski doktori. A oni kurkumu koriste upravo u ovakvoj mešavini.


Informacije u vezi mojih usluga lečenja i zakazivanja termina možete pogledati na KONTAKT strani


Sadržaj ovog bloga je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima.
Zabranjeno je kopiranje sadržaja sa ovog bloga na druge on line lokacije, kao i bilo koja dalja distribucija i prerada tekstova.
Autor jedino dozvoljava postavljanje linka.
Kršenjem gore pomenutih pravila stiče se uslov za pokretanje krivičnog postupka.
COPYRIGHT ©KIRA 2010 - 2015 ALL RIGHTS RESERVED



Saturday, May 2, 2015

Lek protiv glutenske alergije?


Pre neki dan sam pročitala članak u Njujork Tajmsu i dobro se zamislila.

Farmaceutske firme se poslednjih godina bukvalno utrkuju koja će prva da razvije lek za celijakaliju. Celijakalija, nekada retka bolest, danas je izuzetno raširena i prekasno otkrivena može da dovede do katastrofalnih posledica isto kao i glutenska alergija.
O tome kako se ispravno otkriva i testira glutenska alergija i celijakalija, sa sve ukrštenim reakcijama sa drugim vrstama hrane pisala sam detaljno OVDE.

Sada naravno, osetivši mogućnost ogromne zarade farmacija je počela trku, ali se ne očekuje pojava leka za ovaj tip oboljenja pre 2018. Neke od firmi koje su u ovoj trci već rade manja klinička ispitivanja i vrlo je moguće da ulaze u poslednje faze testiranja.


I ono što sam tražila u celom hvalospevnom članku sam dabome i našla - kako ovaj "lek" neće eliminisati potrebu za bezglutenskom dijetom, ali će pomoći da se ublaže simptomi u slučaju da neki "skriveni" gluten uđe u telo.
Ko je do sada čitao moje tekstove ili sam mu/joj pisala protokol za ishranu zna gde može da očekuje "skriveni" gluten i gde je zapravo realni problem, a to ipak nije gluten, već daleko opasnija hemikalija koja dalje posledično pravi haos. Onaj haos u kom se gluten pojavljuje kao glavni krivac, a realno nije.

No, ovaj pomoćni lek za gluten su do sada razvijale manje kompanije, da bi se, o gle čuda, za lepu zaradu zainteresovali i farmaceutski giganti. Tako je AbbVie platio 70 miliona dolara i to samo za opciju da zatraži globalna prava za lek koji razvija Alvine Pharmaceuticals. I za njim se pojavljuje još nekoliko "bitnih" firmi.

Alvinov lek nazvan ALV003 se sastoji od dva enzima čija je namena da rastvore gluten pre no što uđe u tanko crevo i izazove reakciju. Trebalo bi da bude u formi praška koji će se rastvarati u tečnosti i uzimati pre obroka.
U članku dalje ide detaljna priča o još nekoliko kompanija i njihovim pokušajima, ali osim trlababalan osećanja dok sam sve to čitala nema ničeg konkretnog.
Znate, to je isto ono osećanje kao da vam rastu magareće uši dok svako malo čitate one iste budalaste naučne članke kako je pronađen gen za napr. veliki nos ili gojenje, ili zaboravnost, ali da se sada vredno radi da se utvrdi mehanizam i ne zna se šta će sa tim uopšte da bude. Bitno je da je pronađen.

E upravo tako i ovo. Koliko sam pročitala klinička istraživanja idu traljavo, jer se simptomi trovanja javljaju i u ispitivanoj i u placebo grupi, kako je cela  "celijakalija" bolest sumnjiva rabota, jer se tretira kao imunološka reakcija, a lepo se vidi da je toksikološka, pa još ako se uđe u onu priču vezanu za realni uzrok... jao, nikad kraja.

Do tada, sve i da se pojavi na tržištu lično nikada neću preporučiti ovaj "lek".
Mora da se promeni suština da bi se došlo do rezultata. 
Možete do besvesti pokušavati da prevarite sopstveno telo, a na kraju ćete morati da platite cenu. Zato budite mudriji i disciplinovaniji. 



Informacije u vezi mojih usluga lečenja i zakazivanja termina možete pogledati na KONTAKT strani


Sadržaj ovog bloga je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima.
Zabranjeno je kopiranje sadržaja sa ovog bloga na druge on line lokacije, kao i bilo koja dalja distribucija i prerada tekstova.
Autor jedino dozvoljava postavljanje linka.
Kršenjem gore pomenutih pravila stiče se uslov za pokretanje krivičnog postupka.
COPYRIGHT ©KIRA 2010 - 2015 ALL RIGHTS RESERVED