Ja sam Kira i bavim se uspešno godinama energetskim lečenjima. Možete me kontaktirati na e-mail: kirazdravlje@gmail.com.

Sadržaj ovog bloga je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Zabranjeno je kopiranje sadržaja sa ovog bloga na druge on line lokacije, kao i bilo koja dalja distribucija i prerada tekstova. Autor jedino dozvoljava postavljanje linka. Kršenjem gore pomenutih pravila stiče se uslov za pokretanje krivičnog postupka. COPYRIGHT ©KIRA 2010 - 2022 ALL RIGHTS RESERVED

Sunday, October 23, 2016

Vitamin E


Vitamin E je važan lipo-solubilan vitamin (rastvara se u masnoći). On igra ulogu u stvaranju crvenih krvnih ćelija i pomaže telu da koristi vitamin K, te u tom smislu igra i važnu ulogu u zdravlju kardio-vaskularnih organa. Naravno, ustanovljeno je da većina ljudi na ovoj planeti nema dovoljne količine ovog vitamina u svojim telima, što je danak koji plaćamo "nemasnoj" ishrani popularnoj proteklih decenija, i time pomažemo puno oboljenja među kojima su i nemogućnost rađanja i Alchajemerova bolest.

Studije su pokazale da je za optimalno funkcionisanje tela neophodno oko 30 mikro mola  po litru (μmol/L). Što će reći da je neophodno uzimati 50 međunarodnih jedinica (IU) dnevno.

Ako ste pristalica dijete sa što manje masnoća tada je malo verovatno da ćete iskoristiti vitamin E čak i da ga koristite u obliku suplementa (kao tablete ili kapsule).


Simptomi nedostatka vitamina E

Manjak ovog vitamina u telu dovodi do manjka mišićne mase, demencije, aritmije, problema sa jetrom ili bubrezima, slabosti mišića, problema sa vidom od onih manjih do potpunog slepila, neplodnosti, a deca rođena od deficijentnih majki će imati probleme sa vidom i imunitetom.
Studije su takođe pokazale opasnost od spontanih pobačaja, raka i srčanih oboljenja.



Sintetički vitamin E se pravi od petrohemikalija (te je zato organski, to jest baziran na ugljeniku koji je sastavni deo nafte) i poznat je zbog svojih toksičnih efekata, a sintetički alfa-tokoferol najpoznatiji suplement koji se još uvek koristi na sve strane, iako ne pokazuje rezultate, a povećava rizik nastanka nekih oboljenja.

Važno je da znate da se ovaj vitamin pojavljuje u 8 formi i da treba da ih imate sve u svom telu. Ove forme su podeljene u 2 grupe molekula: tokoferole (alfa, beta, gama i delta) i tokotrinole (alfa, beta, gama, i jeste, delta).

Tokoferoli se tretiraju kao "pravi" vitamin E i mnogi tvrde da samo oni imaju valjane osobine potrebne za zdravlje. Mada je suštinski problem u tome što se tokotrinolima nauka bavila vrlo malo, može se reći samo 1% od ukupnih istraživanja vezanih za ovaj vitamin. I uprkos malom broju radova, pojavljuju se sve češći dokazi da tokotrinoli regulišu nivo holesterola, štite od slobodnih radikala, podmlađuju, i u kombinaciji sa tokoferolima imaju zaštitni efekat na mozak i kognitivne funkcije. 


Generalno gledano, najbolje je kombinovati ih sve i to kroz redovnu ishranu gde su i prirodno najoptimalnije raspoređeni.

Sintetički vitamin E tipično ima samo jedan od osam oblika i to je alfa-tokoferol. Sam suplement vam neće reći da je to tako, niti će kvazi doktor sa lepo okačenim stetoskopom, a da bi povećao svoj šarm, na TV reklami ili bilbordu, ovo ikada da prizna, ali zato vi možete pažljivo da iščitate šta piše na kutiji i shvatite o čemu se tačno radi. Sintetički alfa-tokoferol je označen kao dl-alpha-tocopherol. Obratite pažnju na ovo "dl". A nesintetički ili prirodno dobijen tipično ima oznaku d-alpha-tocopherol. U ovom slučaju je samo "d", sitna razlika koja puno znači.



Lično, ne bih uopšte uzimala veštački vitamin E (osim za pravljenje krema za lice i telo, kao "prirodniji" konzervans). Do sada se pokazalo da ima toksični efekat ako se koristi u većim kolčinama i duže vreme. Takođe se špekuliše i idejom da uzimanje samog alfa-tokoferola smanjuje nivoe ostalih tipova vitamina E i tako pravi disbalans u telu, što opet nije bezazlena stvar.


Prirodne izvore vitamina E naći ćete u zelenom lišćatom povrću (tu ih ima najviše), u hrani koja obiluje masnoćama kao što su orašasti plodovi, semenje, morska hrana, što masnija, uključujući račiće i sardine, u biljakama koje su masne (masline i avokado) i jedan od najbogatijih izvora ovog vitamina je tušt (Portulaca oleracea), biljka koju možete da gledate na slikama i koju sam fotografisala pre par meseci u centru Beograda. Možete da je uzberete svežu i sa malo ulja i limunovog soka uzimate kao salatu, ili da je dodate dok kuvate standardno povrće za ručak.







Informacije u vezi mojih usluga lečenja i zakazivanja termina možete pogledati na KONTAKT strani

Sadržaj ovog bloga je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima.
Zabranjeno je kopiranje sadržaja sa ovog bloga na druge on line lokacije, kao i bilo koja dalja distribucija i prerada tekstova.
Autor jedino dozvoljava postavljanje linka.
Kršenjem gore pomenutih pravila stiče se uslov za pokretanje krivičnog postupka.
COPYRIGHT ©KIRA 2010 - 2016 ALL RIGHTS RESERVED