Ja sam Kira i bavim se uspešno godinama energetskim lečenjima. Možete me kontaktirati na e-mail: kirazdravlje@gmail.com.

Sadržaj ovog bloga je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Zabranjeno je kopiranje sadržaja sa ovog bloga na druge on line lokacije, kao i bilo koja dalja distribucija i prerada tekstova. Autor jedino dozvoljava postavljanje linka. Kršenjem gore pomenutih pravila stiče se uslov za pokretanje krivičnog postupka. COPYRIGHT ©KIRA 2010 - 2022 ALL RIGHTS RESERVED

Wednesday, June 13, 2018

Šta su to blueblockers naočare i šta je zapravo „blue light“ ili plavo svetlo



“Blue light” je postao vrlo prepoznatljiv termin poslednjih godina, i uz nove proboje vezane za medicinu i fiziku, sigurno ćete biti svedoci mnogih novih proizvoda vezanih upravo za ovu temu. Ali šta je “plavo svetlo” objašnjeno na jednostavan način i kako ono utiče na ljudsko zdravlje?

Ako se setimo osnovnih postulata fizike, znamo da svetlost ima dualnu prirodu. Svetlost čine čestice ili talasi, ili talasi koji mogu da postanu čestice i obrnuto, u zavisnosti  od posmatrača ili metodologije posmatranja. Ali hajde da se ne unosimo toliko u nauku. Čestice svetlosti se nazivaju fotoni, a svetlosni talasi se mere u nanometrima. I delovi svetlosnih talasa imaju svoje boje i pripadaju različitim kategorijama talasnih dužina. Dakle, postoji više tipova talasa ili zračenja koji pripadaju elektromagnetnom spektru, ali oni koji su opisani kao “svetlosni talasi” su ultraljubičasti talasi, koji nama nisu vidljivi, vidljiva svetlost i infracrveni zraci, isto nama nevidljivi.

Naše oči mogu da vide samo vidljivi deo spektra svetlosti, što znači da svetlost može da se vidi kroz različite boje počevši od ljubičaste na jednom kraju spektra, zatim ide indigo, plava, zelena, žuta, narandžasta i crvena na drugom kraju spektra. Naše oči mogu da vide, to je tačno, samo “vidljivu svetlost”, ali naše oči mogu da detektuju ultraljubičaste i infracrvene delove svetlosti kao signalne mehanizme koji dalje aktiviraju ili deaktiviraju signalne sisteme i proizvodnju hormona unutar našeg mozga. A sve ovo se dešava putem razmene fotona preko retinalne površine ili površine oka, da pojednostavimo malo.

Plavo svetlo je postavljeno vrlo blizu ultraljubičastog dela spektra i ima vrlo kratku talasnu dužinu, što znači da je njegova frekvencija daleko viša od ostalog dela vidljivog spektra svetlosti, i upravo zbog toga ekstremno jaka.

U prirodi se plava svetlost pokazuje rano ujutru i naše oči su prilagođene da prime ovaj deo svetlosnog spektra baš u to doba dana. I na isti način, naša tela, ili je bolje reći naše oči, su prilagođene da razmene fotone sa Suncem i aktiviraju nekoliko vrlo važnih hormona koji će posledično aktivirati ostale telesne funkcije u toku dana. Na primer, melatonin se aktivira ujutru, a ne uveče, a to ćete retko moći da čujete.

Pravi problem se nalazi u činjenici da naše oči ne treba da primaju plavu svetlost kasnije ujutru ili u toku dana. A to je pogotovo istina za poslepodnevno ili večernje vreme, jer smo kroz stotine hiljada godina naše evolucije kao vrsta na ovoj planeti i sa ovim Suncem, prilagođeni da primamo druge delove svetlosnog spektra i da završimo svaki dan sa svetlošću koja pripada infracrvenom tipu svetlosti. To je potpuno prirodno za nas kao vrstu, i znate i sami da primitivna plemena još uvek pale vatre (a koje emituju i infracrvenu svetlost) uveče da odbiju divlje životinje i spreme hranu.

Međutim, u ova naša “moderna” vremena, ljudi uključuju električnu svetlost (od čega su ove “nove” LED sijalice pogubne), televizore, računare i sve vrste svetlosnih uređaja, pogotovo telefone, a koji emituju plavu svetlost (plavi ekrani ili blue screens), to se dešava u bilo koje doba dana i večeri. Znate da astronauti koji se vraćaju sa svemirske stanice Mir uvek imaju velike probleme sa zdravljem, a to je zbog nedostatka gravitacije i zato što vide izlazak Sunca 17 puta u toku 24h. Sad zamislite šta se dešava sa vašim detetom koje pogleda u telefon 200 puta u toku dana, a efekat je isti…
Mozak dobija pogrešne tipove signala kroz oči i na duže staze ovo “pogrešno tempiranje” se završava kao brljavljenje hormona i neizbežno dovodi do bolesti.

Naravno da smo mi svi svesni da u ovo doba “progresa” ne možete pobeći plavom svetlu u pogrešno doba dana, i to pogotovo ako živite u urbanim delovima planete i upravo zbog toga se blue blockers naočare ili naočare koje blokiraju plavu svetlost prodaju sve bolje i bolje u svetu. I očekujem njihov dolazak i kod nas.

Pre par godina su bile strahotno skupe, ali sada koliko sam videla idu od 3 i nešto dolara na AliExpressu do 100 i nešto dolara na Amazonu. Lično nameravam da sačekam još par meseci i da ih kupim kod domaćih Kineza, jer često provodim dane u nizu glave zabijene u monitor, tako da nemam izbora.

Dakle, nisam ih isprobala, nemam model za preporuku, ali znam da ujutru da treba da primite plavu svetlost, i to ne iz telefona, već od Sunca, a u ostatku dana da se zaštitite… Makar dok nauka ne uznapreduje malo dalje, pa eliminiše ove tipove zračenja iz raznih uređaja.








Informacije u vezi mojih usluga lečenja i zakazivanja termina možete pogledati na KONTAKT strani

Sadržaj ovog bloga je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima.
Zabranjeno je kopiranje sadržaja sa ovog bloga na druge on line lokacije, kao i bilo koja dalja distribucija i prerada tekstova.
Autor jedino dozvoljava postavljanje linka.
Kršenjem gore pomenutih pravila stiče se uslov za pokretanje krivičnog postupka.


COPYRIGHT ©KIRA 2010 - 2018 ALL RIGHTS RESERVED